Нека политическите партии и лидери да следват заветите на Васил Левски. Той ни е дал много ясна посока. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод 184-ата годишнина от рождението на Апостола, цитиран от своя пресцентър. Държавният глава бе в град Айтос, където поднесе цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на църквата "Св. Димитър Солунски".

По време на среща с кмета на Айтос Васил Едрев в сградата на общината бяха обсъдени теми, свързани с местното самоуправление, сред които и изграждане на модерна спортна инфраструктура за насърчаване на масовия спорт сред младежите.

По-късно президентът посети и Стралджа, където изтъкна, че сигурността и прозрачните условия за бизнеса са от ключово значение за насърчаване на инвестициите в малките населени места.

В отговор от общинското ръководство на Стралджа обясниха, че реалната интеграция изисква непрекъснат процес на образование за децата от ромската общност.

И в Стралджа държавният глава заедно с кмета на града Атанас Киров поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в града.

Представители на бизнеса, културните, образователни и спортни среди в града признаха за демографския проблем, с който местната управа се опитва да се справи. Обезлюдяването води до остра липса на кадри за бизнеса и е сред основните пречки пред постигането на икономически растеж, бе отчетено по време на срещата.

Концентрацията на средства преимуществено в големите градове на страната е проблем, който е крайно време да бъде решен, изтъкна президентът. По думите му е необходима реална финансова децентрализация на общините и подкрепа на държавата към почтения и честен бизнес, който да развива своите инвестиции и в малките населени места.

От община Стралджа акцентираха и върху необходимостта от изграждане на пътен възел на магистрала "Тракия" край града, за да има по-добра свързаност и по-добър инвестиционен климат.

Интеграцията на ромската общност в Стралджа също бе сред въпросите, обсъдени на срещата. Образованието е единственият начин за устойчиво възприемане на културните традиции и ценностите на нашето общество, казаха представителите на местните власти.

Затова е необходимо да бъде осигурен и непрекъснат процес на образование за децата от ромската общност и недопускане на отклонения от установените стандарти за получаване на съответната образователна степен. Общинското ръководство открои и предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност и кражбите на земеделска продукция, които са сред проблемите в района.