България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки. Това заяви президентът Румен Радев в заключителното си изказване на дискусията "Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България".

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Ако не помогне на нуждаещите се, държавата губи смисъл за своите граждани

Държавният глава посочи, че ни трябва такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без да има санкция на парламента, както това се случва всяка година с изкуствения излишък.

Благоденствието на отделния човек и просперитетът на държавата при прозрачност, отчетност и отговорност трябва да се поставят като приоритет, настоява държавния глава и призова към по-нисък праг на чувствителност спрямо "своеволията на властта".

Като заключение на дискусията Румен Радев открои нуждата от реформа в данъчната политика, за да стигнат средствата за социалната и образователната сфера.

Солидарността не трябва да е само по време на криза, посочи Румен Радев.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок

По думите на Румен Радев кризата е фиксирала фокуса върху управленските приоритети, но това, че макар и да има пари, те не стигат до хората, е заложено преди кризата. Сега се вижда, че средствата не стигат именно до най-засегнатите, слабите, пенсионерите.

"Трябва изпълнителната власт в България да постигне баланс на приоритетите между инвестициите в инфраструктура, в крупни проекти и човешкия капитал", подчерта още Румен Радев. "Има хора, които не могат да чакат, защото нямат никакви резерви", подчерта държавния глава и посочи, че не може да има забавяне.

Президентът отново предупреждава, че ако социалните, икономически и здравни аспекти на кризата не бъдат овладени, тя може да прерасне в "политическа криза". Затова и смята, че е нужна не само данъчна реформа, но и решителни реформи в други сфери, а кризата в световен мащаб не може да бъде оправдание.

"Има ли интерес някой, който не иска да има прозрачност, отчетност и отговорност? Защото ако имаше електронно управление, много от проблемите ние сега изобщо нямаше да дискутираме", посочи държавният глава.

Румен Радев поиска офшорни фирми да не получават държавна помощ

Румен Радев поиска офшорни фирми да не получават държавна помощ

Президентът настоява и за публичен регистър на средствата за борба с коронавируса