"България ще засили връзките си с българските общности зад граница." Това заяви президентът Румен Радев в разговор с наши сънародници в сградата на българското посолство в Лисабон, където е на посещение. 

По думите му с успехите си в различни области на културата, образованието, инженерните дейности и високите технологии, са дали необходимото доверие на държавното ръководство на Португалия и представят страната ни по достоен начин.

Радев подчерта, че през последните години много наши сънародници са потърсили по-добро бъдеще извън България, но е убеден, че те остават свързани в Родината.

Според държавния глава екипът на Българското неделно училище и отец Христов поддържат християнската вяра.

"България живее е Португалия", отбеляза Радев.

Румен Радев отбеляза пред гостите, че страната ни е в процес на предефиниране на своите приоритети и визия за контактите и помощта, която оказва към българските общности зад граница.

По думите му тази помощ няма да се ограничава само с подкрепа към българските църкви и културно-просветните дружества.

В срещата участваха преподаватели от Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий", лекари, културни дейци, десетки наши сънародници. Сред гостите беше и легендарният футболист на "Спортинг" Лисабон и националния отбор Ивайло Йорданов.