Имаме подкрепата от страна на ЮНЕСКО подводните проучвания в Черно море да бъдат извършвани ефективно. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

По време на разговора президентът запозна генералния директор на ЮНЕСКО с последните проучвания на подводното ни морско наследство. Тя пристигна днес в България по покана на държавния глава за тържествата по случай 24 май - Деня на Кирилицата.

Вярвам, че присъствието на генералния директор на ЮНЕСКО е признание към българския народ към световната култура, каза президентът. Поканих я, за да усети уникалния празник на духа на един българския народ. България в момента е член на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, припомни президентът Радев.

България подкрепя идеите за реформи, насочени към по-ефективно постигане на устойчивите цели за развитие, каза още Радев.

Той е обсъдил и приоритетите ни в рамките на ЮНЕСКО, а именно - етичните проблеми и принципи, на които трябва да се подчинява изкуственият интелект, опазването на културното наследство, образованието и културните ценности.

Азуле е подкрепила изграждането на Институт в Югоизточна Европа и меморандум за сътрудничество. Този център трябва да предотврати отлива от нашия регион и ще има голям социален ефект, подчерта Радев. Той изрази надежда българското правителство да подкрепи проекта и допълни, че за него вече има начално финансиране.

Утре Офри Азуле ще се включи в празничното шествие по случай Деня на българската просвета и писменост.

"Знам, че това е много важен празник за всички българи, затова е голяма част да го споделя с вас", каза Азуле.

Тя заяви, че с президента Радев са обсъдили и бюджетната рамка на ЮНЕСКО. Много предизвикателства не могат да бъдат решени без култура и наука, подчерта Азуле. Имаме нужда от рамка за сътрудничество в областта на науката и се радвам, че ЮНЕСКО ще има възможност да подкрепи проекта, свързан с дипломацията в научната област, както и насърчаването на равенство между половете, за да могат повече жени да станат част от научната сфера.