Президентът Румен Радев напусна военноморското учение "Бриз" около два часа след началото на открития ВИП ден, пише "24 часа", позовавайки се на "Черноморски фар", който отразява военноморските игри на борда на кораба "Горди". Вероятната причина за по-ранното оттегляне на Радев е среща с американския посланик Херо Мустафа.

Преди началото на военноморските маневри президентът отказа да коментира политическата ситуация в страната с мотива, че е направил това вчера в Пловдив.

По-рано от администрацията на държавния глава съобщиха, че той наблюдава демонстрации от военноморско учение с международно участие "Бриз 2020".

На Морската гара в Бургас държавният глава беше посрещнат с военни почести. Президентът наблюдава демонстрации на операции по морска сигурност в отговор на кризи от борда на фрегата "Горди".

Военнослужещите демонстрират действия по ликвидиране на пожар на кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море, операция по овладяване на похитен търговски кораб, евакуация на ранен военнослужещ.

В ежегодното учение "Бриз" участват 27 плавателни съда, 2 самолета, 7 вертолета и 2 413 военнослужещи от ВМС на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.