На официална церемония в Гербовата зала на президентството на Република България държавният глава Румен Радев удостои австрийския посланик у нас Н. Пр. Роланд Хаузер с най-високото отличие в наградната система на страната ни - орден "Стара планина" първа степен.

В словото си президентът благодари на висшия дипломат за заслугите му по време на мисията му в България и за приноса му в укрепването на двустранните отношения.

"Лично с ангажираността на посланик Хаузер имаме една голяма динамика в политическите отношения на високо и най-високо ниво", заяви държавният глава.

Той изтъкна успешната работа между страните по време на българското европредседателство, където България и Австрия са в т.нар. Тройка, въведена с Договора от Лисабон.

Държавният глава подчерта и успешното посещение на президента на Австрия Александер ван дер Белен в България във връзка с Дунавската стратегия.

"Австрия е наш приоритетен икономически партньор и водещ инвеститор в България",отбеляза още президентът Радев.

Посланик Роланд Хаузер благодари за високото отличие, с което беше удостоен, и увери, че двете държави ще развиват външнополитическите отношения и занапред.