Към момента няма идея президентът Румен Радев да създава своя партия. Да не забравяме, че президентът е обединител на цялата нация и не би си позволил, да направи партия.

Президентът не изключи възможността да създаде партия
Обновена

Президентът не изключи възможността да създаде партия

Румен Радев е на визита в Москва на 21 и 22 май

Това стана ясно от интервю на главния секретар на президента Димитър Стоянов пред Дарик, чиято стенограма бе изпратена от президентската администрация до медиите.

Припомняме, по време на лекция пред студенти от УНСС президентът не изключи възможността да създаде партия.

Борисов изпрати министрите си при президента да осветят обществените поръчки

Борисов изпрати министрите си при президента да осветят обществените поръчки

Аз обществени поръчки не правя - аз отговарям за политики

Двама министри са потърсили среща с президента Румен Радев, изпълнявайки указанията на премиера Бойко Борисов да отчетат дейността на ведомствата си по отношение на обществените поръчки. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е поискал среща с президента, цитира по памет президентският секретар. Но такава среща едва ли ще бъде организирана. Контролът над министрите трябва да бъде упражняван от Министерския съвет и от Народното събрание. Президентът няма такива функции, каза Стоянов.

Радев: Борисов да променя Конституцията, като не може да си контролира министрите
Обновена

Радев: Борисов да променя Конституцията, като не може да си контролира министрите

ГЕРБ насаждат, че у нас няма консенсус относно европейската ни принадлежност

Стоянов определи спирането на проекта за избор на тип изтребител за военната ни авиация като некоректно проследена дейност на комисията, която оценяваше офертите.

"Там се наговориха куп неистини. Неистина е примерно, че служебното правителство е взело решение за закупуване на конкретен тип изтребител. Няма такова нещо. Комисията, която работи от военни експерти, е подредила само алтернативата от различни типове самолети. Няма и една дума записана, където да се казва, че се предлага да се закупи конкретен тип изтребител. Това е.

Първоначалният вариант за избор на нов изтребител бил проблематичен

Първоначалният вариант за избор на нов изтребител бил проблематичен

Оперативна ефективност, ценова ефективност, потенциална продължителност

По думите му, методиката за избора е била предварително заложена, а служебният кабинет "Герджиков" само е утвърдил протокол, представен от експертната комисия.

Назначената анкетна комисия не подходи, според мен, по експертния начин, смята Стоянов. "Тя беше си поставила една-единствена цел - целта да се провокира президента. И тя беше създадена, между другото, след едно изказване на президента отново за корупцията", припомни секретарят на държавния глава.

Веднага след неговото изказване за корупцията последва пресконференция, водена от Цветан Цветанов. Там беше казано, че в случая като че ли има много съмнения вероятно за корупция по високите етажи, че крадецът казва: "Дръжте крадеца". Никъде не установи и в протокола от нейната работа не е записано, че има такива корупционни съмнения, припомни Димитър Стонов. Това означава, че отпадат абсолютно всички съмнения, които бяха така тиражирани твърдо смело от председателя на ПГ на ГЕРБ, обобщи съветникът, според когото Цветанов прави изключително смели изказвания.

"Аз лично, ако ми представят една методика за физическо възпитание, не бих си позволил да дам оценка и да кажа дали е добра или лоша. Така че г-н Цветанов прави определено едни изказвания, които не са истина. Ако си спомняте, той говореше за осми критерий - ами, само да му кажа, че критериите са 3, и обикновено след 3 следва 4 или 5, но не и 8. Така че определено това не е така", заяви Димитър Стоянов.

Относно схемата за плащане на избрания тип изтребител Стоянов припомня, че разполага с писма, в които военният министър пита финансовия си колега дали е задължителна схемата.

Отговорът гласи: "По отношение на схемата с примерно определения на плащанията, както и прогнозните срокове за доставка на активите по проекта за инвестиционен разход, считаме, че от бюджетна гледна точка тази информация е задължителна".

Министърът на финансите казва, че е задължителна. Така че определено комисията не е стигнала до правилното заключение, твърди Стоянов и припомня, че комисията не е работила с експерти, а с военния министър и зам.-министър. Те не са участвали в процеса от 2 юни 2016 година до август месец 2016. Тогава бяха подготвени т.нар. "искания за предоставяне на информация", когато наистина беше въведено такова ограничаващо условие като задължителност на схемата за плащане. Това са все неща, които останаха може би неразкрити пред обществеността, или пък целенасочено скрити.

Служебното правителство изпълни сроковете, заложени от предходното правителство на Бойко Борисов. Военният министър Николай Ненчев е разписал искането за предоставяне на оферта. Там са записани конкретни срокове. Служебното правителство закъсня с утвърждаването на протокол, уточни Стоянов.

Той даде пример със заключението на комисията, която изказва категорично мнение, че ПИР-ът (проект на инвестиционен разход) не е бил подготвен добре. Този ПИР е правителствен разход. Проектът на инвестиционен разход е приет на 1 април 2016 година от Министерски съвет. На 2 юни 2016 година е приет от Народното събрание.

Съветникът, който е и бивш авиатор, припомня, че и Цветан Цветанов е гласувал за проекта за инвестиционен разход. Излиза, че комисията, назначена от него, изведнъж казва, че проектът, който е подготвен от 43-то Народно събрание е нефелен. Комисията не казва, че експертната група е направила грешка, че е допуснала слабости. Напротив, упреците са към липсата на политическо ръководство, контрол на процеса от Министерството на отбраната, създаден нормативен вакуум, каза Стоянов, наблягайки, че критиките са към изпълнителната власт.

Запитан да не би проектите за модернизация на армията да не се осъществяват, защото някои не са успели да си разпределят комисионните, Стоянов обяви че по отношение на проекта за избор на нов тип боен самолет, за комисионни се говори изключително трудно.

Това, което беше предложено от работната група, е да бъде сключен договор правителство с правителство. Едва ли някой би си помислил, че правителството на САЩ, правителството на Португалия, правителството на Швеция е корумпирано да речем, каза Стоянов.

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Да се направи нужното и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава

Запитан защо летят само 4 "Кугъра" от 12, и един "Спартан" от 4, както твърди Борисов, съветникът на Радев отговори, че спартаните са три, защото единият е във формированието за носене на дежурство и е деклариран пред нашите съюзници. Друг трябва да носи нашето дежурство по аварийно-спасителни операции или пък да участва при необходимост при терористичен акт, и естествено, третия обикновено има откази.

Винаги има един самолет, който е на преглед, на регламентирани работи. Така реално два се поддържат в непрекъсната изправност. Затова са три.

И ако правителството беше спазило приетия от тях рамково споразумение (РМС) през 2011 година, сега нямаше да бъде един, щяха да бъдат 2 или 3 изправни (военнотранспрортни самолета "Спартан" - б.р.).

12 "Кугъра" са закупени, 4 от тях са в изправност. А дали г-н Борисов знае, че тези 4 "Кугъра" се поддържат изключително трудно, запита реторично президентският съветник.

Причината е, че тяхната поддръжка не е в ремонтна организация, а ляга на плещите на авиотехниците от база "Крумово". Допълнително им беше спусната задачата за изпълнение на инспекция на "Кугърите" без да бъде увеличен по щат с нито един човек, каза Стоянов. "Тоест, същият този състав дали обслужва 3 типа вертолети или 4 типа вертолета няма значение. Освен това, за "Кугърите" има сключено рамково споразумение, има договори, няма финансиране", каза Стоянов.

По думите му, ако бъде отпуснато финансиране, ще летят сигурно и 12-те "Кугъра". Освен финансиране обаче е необходимо да се помисли и за личен състав, с който да бъде подпомогната авиобаза "Крумово".

"Крумово" също има декларирано формирование към вертолета, към нашите съюзници от НАТО, освен това има друго формирование, което е към Европейския съюз, припомни Стоянов и намекна, че премиерът би трябвало да бъде осведомен за това.

В отговор на думите на премиера Борисов, че авиацията е приземена, но ще участва на парада, Димитър Стоянов обясни, че е удължен ресурса са самолетите ни и то благодарение на българските техници, някои от авиобаза "Безмер".

Въпреки правителството авиацията летя, каза Стоянов след като подробно изрежда как е удължен ресурса на основни части на военните ни самолети.

"С изказването на някои политици, с всеки изминат ден започвам да се разочаровам, защото говореното на неистини, говоренето на буквално казано лъжи, почват да отвращават обикновения гражданин от политическата класа. Трудно е да се каже даже, че е и класа", каза Стоянов.

Президентството опровергава твърденията на Цветанов

Президентството опровергава твърденията на Цветанов

Администрацията на Радев публикува предложената на КСНС позиция

Да излезеш от Конституционния съвет навън и да кажеш, че президентът Радев е предприел стъпки за излизане от НАТО и ЕС, при условие, че не е и дума спомената и не е коментирано въобще, това не е чест и достойнство, заяви президентският съветник по повод думите на председателя на ПГ на ГЕРБ.

Помолен да коментира първата година управление на третия кабинет на ГЕРБ Стоянов заяви: "Големият успех с дълга не мисля, че е успех. Когато 2009 г. дългът беше 9,99 млрд., да го направиш през 2016-а 27 млрд. и след това да го свалиш до 25 млрд., това ли е големият успех?".

"Още повече че голяма част от страните не намаляват дълга си, а тези пари ги вкарват в икономиката, за да може страната да направи един рестарт и да получат повече дивиденти чрез данъци и т.н.", каза Димитър Стоянов.

Радев снел доверието на НАТО и ЕС към България

Радев снел доверието на НАТО и ЕС към България

Цветанов призова Радев да осветли как е финансирал кампанията си

Относно намаляването на безработицата до 5,7% той каза: "Наистина е голям успех, особено когато 1,5 милиона българи ги няма. Ако Борисов продължава със същата политика, ами следващите 10 години ще изчезнат още 1,5 милиона и безработицата със сигурност ще стане под 2 % и тогава ще бъде отчетено за пореден успех или по някакъв друг начин.".

Като успех на правителството съветникът на президента Румен Радев определи издигането на Западните Балкани за приоритет на нашето европредседателство.

Румен Радев намекна, че Цветанов не чете добре

Румен Радев намекна, че Цветанов не чете добре

Държавният глава посочи, че неслучайно настоява за по-добро образование