Отхвърлянето на президентското вето за промените в закона за МВР беше очаквано. Президентът винаги се е ръководел от принципи. В този случай не е направил никакво отстъпление.

Това заяви секретарят на държавния глава Румен Радев по отбрана и сигурност ген. Стефан Янев пред bTV.

По думите му частта в текстовете, която допълва правомощията на МВР по отношение на охраната на лица, е оценена позитивно в мотивите на президента. "В същото време мотивите са, че чрез промените се прави дублиране на функции и правомощия между МВР и НСО", коментира той.

"В промените се казва, че "охраняваните лица по смисъла на закона за НСО имат право да се откажат от охраната на НСО и тя да бъде поета от МВР с решение на съответната комисия. Комисията е една и съща. Когато човекът си избере кой да го охранява, са възможни всякакви казуси, които касаят координацията между отделните служби, между специалистите в дейността и в международно ниво", обясни той. 

Парламентът отхвърли ветото на президента върху закона за МВР

Парламентът отхвърли ветото на президента върху закона за МВР

С гласовете на 136 депутати законопроектът бе повторно приет

Ген. Янев изтъкна, че отговорностите и задълженията на президента към НСО са описани в Закона за НСО: да назначава и освобождава ръководителя на службата съвместно с Министерски съвет; да повишава в звание офицерите в службата; да утвърждава щатното разписание.

"Отношение към контрола и прякото ръководство на службата имат както Народното събрание чрез специализирана комисия, така и до известна степен изпълнителната власт по отношение на бюджета, който определя за издръжка на службата", допълни Янев.

Той обясни, че има медийна кампания срещу НСО, която се "набива" по различни поводи с една и съща дума - "слугинаж".

Янков заподозря ГЕРБ, че си връщат на Цветанов с паралелното НСО

Янков заподозря ГЕРБ, че си връщат на Цветанов с паралелното НСО

Ветото не мина

"Познавам добре специалистите в НСО, но подозирам, че хора, които използват тази дума, са засегнати, че не им е даден или отказан този "слугинаж". Ако има целенасоченост, тя е против професионализма на тези хора", подчерта той.

Според него държавата трябва да работи целенасочено и обясни, че с решение на МС в момента се провежда т.нар стратегически преглед на системата за национална сигурност, който още не е завършил. "Въпреки това приемаме промените в закона за МВР", уточни той. 

Припомняме, че по-рано днес депутатите отхвърлиха ветото на президента върху закона за МВР.