Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Припомняме, Радев наложи повторно вето върху промените в Закона за държавната собственост, но то бе отхвърлено от депутатите с единодушие.

Искането на Радев е конституционните съдии да обявят за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от промените в Закона за държавната собственост (обн. ДВ бр. 44/4.06.2019).

Сезирайки съда президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби, се казва в съобщението.

Припомняме, на 27 май президентът наложи вето върху Закона за държавната собственост. Сред мотивите му тогава бе, че част от промените не защитават правото на частна собственост.

На 17 май по време на парламентарен контрол регионалният министър Петя Аврамова обясни, че има 69 дела за обезщетения по Южната дъга на Околовръстния път. Тя изтъкна, че приетите промени в Закона за държавната собственост облекчават процедурите за отчуждаване на имоти за държавни нужди. По думите на Аврамова се очаква имотите, които са в регистрите за общинска собственост, и тези, които по документи са собственост на Столична община, да бъдат одържавени. Има искане към Столичния общински съвет и се очаква решение, каза Аврамова.

Това не е първото вето на държавния глава Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост. На 17 октомври 2018 г. той също наложи вето, което бе отхвърлено на 24 октомври 2018 г.

Тогавашните мотиви на Радев бяха, че е недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес. Според Румен Радев общественият интерес изисква разпореждането с държавно или общинско имущество да се подчинява на ясни правила, които да го охраняват във всички случаи.

Протестиращи жители на квартал "Горубляне" стигнаха и до президент с исканията си. Те се противопоставят на плановете на Столична община да изгради парк на техни терени. Няколко пъти през април месец те блокираха и движението по "Цариградско шосе". 

Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"

Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"

Твърдят, че имат данни за искани подкупи от кмета Иванчева