"Президентът успя да насочи вниманието към проблеми и теми, към които обществото е настроено критично, като така притиска управляващите за решаването на тези проблеми. На везните натежава обаче негативната оценка - президентът си разреши да не бъде президент, а политически играч. Ролята на президента е тиха, не е роля за медии, за префокусиране, това е ролята на авторитета, който трябва да може, когато има проблеми, да бъдат разрешавани с тихата медиация на подобен авторитет".

Това заяви пред БНР политологът проф. Антоанета Христова по повод четиригодишнината от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

По думите ѝ този тип противопоставяне и политическа игра е поляризирало обществото.

Според политолога доц. Борис Попиванов, президентът е станал водещ изразител на тенденцията да се назовават нещата с истинските имена, да не се замитат следите.

Радев: Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода

Радев: Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода

По думите му България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси

Макар да изразява обществени настроения той обаче не съумява да провежда ефективен диалог с по-широк спектър от политически партии и с медиите, смята Попиванов.

Христова е на мнение, че ефективността в действията на президента е много ниска, а това не предполага добър диалог.

"Румен Радев няма добра експертиза около себе си, може би защото е свързан с много приятели, лоялно верни хора, но това не оправдава резултата. Тези хора не могат да бъдат консултанти в основните секторни политики, към които той заявява критика", категорична е тя.

По повод визията на Румен Радев за управлението на страната Попиванов допълни, че тезата на Радев от години насам е, че проблемът на България е системен. 

Антоанета Христова заяви, че не вижда президента като лидер във външнополитически план.

На 15-тия ден президентът Радев окуражи протеста да се не отказва
Обновена

На 15-тия ден президентът Радев окуражи протеста да се не отказва

Властта е глуха и не чува гласа на хората

"Когато си подготвен за политиката, ти се справяш. Но когато не си и сложиш на ръба на копието нападението като единствено средство за постигане на целите, тогава резултатите не са добри", подчерта тя.

Попиванов поясни, че Конституцията предписва определени правомощия на президента във външната ни политика.

"Често тези правомощия са свързани с взаимодействието. Но имаше стремеж тази му функция да му бъде задкулисно отнета, което не успя да допринесе за успешна и ефективна роля на президента. Той обаче успя да постигне сравнително добър диалог. Инициативата "Три морета" е важна заявка, но ще изисква тепърва страшно много неизвестни да бъдат решени", допълни Попиванов.