Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода. Това написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа. Постът му е по повод 10 ноември.

"Уважаеми сънародници, преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация. Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани", написа той.

"Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси", казва Румен Радев.

"Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели", пише президентът. По мнението му три десетилетия след началото на прехода корупцията заменила идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала.

"Пропастта между бедни и богати расте. Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори", критикува държавният глава.

По мнението му автокрацията и нейните задкулисни партньори върнали обществото в началната точка на прехода. "През всичките тези години трудът и талантът на българите бавно и трудно променяше страната. Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си", категоричен е Румен Радев.

Борисов: Най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор

Борисов: Най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор

Днес всеки бил свободен да е критичен към властта

"Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния", настоява той. "Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина", допълва президентът.

"България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите", категоричен е Румен Радев.

"Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите", подчерта още държавният глава.