Държавният глава Росен Плевнелиев свиква днес от 10 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Темата е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

Да вземе участие в него бе поканен и избраният за президент Румен Радев, но той отказа присъствие с мотива, че не може да присъства на такава среща преди встъпването си в длъжност.

От президентството уточняват, че Плевнелиев свиква КСНС на основание чл. 100, ал. 3 от Конституцията. 

Припомняме, че президентът проведе консултации с парламентарно представените партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на Народното събрание. Той обяви намерението си да свика КСНС още при първите разговори - с ГЕРБ. След това той ще стартира процедурата за връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинет.

Плевнелиев обясни, че възнамерява да свика КСНС, защото по време на консултациите е разговарял само с парламентарно представените партии. По време на съвета щял да има възможност да представи постигнатите резултати от разговорите и пред останалите присъстващи лица.

Готовност да приемат мандата за съставяне на правителство изразиха единствено "Обединените патриоти", които имат 33-ма народни представители в парламента.

Категоричен отказ да приемат мандата изразиха от ГЕРБ, БСП и ДПС. Реформаторският блок изтъкнаха, че това би било възможно само при подкрепа от ГЕРБ. От ПГ "Български демократичен център - Народен съюз" настояха за програмно или експертно правителство. АБВ настояха за бърз курс към служебно правителство.