"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик." Това заяви българският президент Румен Радев пред журналисти в Пловдив, където е на посещение на 68-ма бригада "Специални сили"

Това е първият му коментар на отправените от патриарха на Русия упреци срещу България и президента заради начина, по който се отбелязали 140 години от Освобождението на България.

Тонът на патриарх Кирил беше неприемлив, категорична вицето Йотова

Тонът на патриарх Кирил беше неприемлив, категорична вицето Йотова

Според нея реакцията на Румен Радев била точна

Според Радев е важен въпросът: "Кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения".

Според Радев явно не става дума за афект, а за политическа режисура. "И вярвам, че Негово Светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея. Но, убеден съм, че Москва ще осмисли случилото се", заяви държавният глава.

Радев е категоричен, че като държавен глава няма да бъде заложник на емоциите. "Ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха години и продължават да го правят", заяви президентът.

Той предпочита да запази спомена за хилядите българи, изкачили историческия връх Шипка на Националния ни празник 3 март.

Истерични политикани, демагози, платени анализатори има и в Русия, и в България, каза в отговор на въпрос дали някой се опитва да създава интрига относно коментарите на патриарх Кирил в България и дали това може да навреди на българо-руските отношения. "Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна. Не трябва те да имат водеща роля в нашите отношения", категоричен беше президентът.

"Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Аз съм не само политик, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", каза Румен Радев.

Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство, подчерта президентът и добави, че това е позицията, която е отстоял и по време на срещата пред гостите и в присъствието на Българския патриарх Неофит и митрополитите.

Президентът Румен Радев е на посещение на 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив, където ще наблюдава демонстрация на бойните способности на бригадата.

Припомняме, след като на летище "София4, точно преди да отлети от България, руският патриарх Кирил обясни огорчението си, че страната ни почита и другите воини, паднали за свободата ни от турско робство, от ГЕРБ поискаха да бъде представена стенограмата на разговора.

От администрацията на президента Румен Радев обясниха, че това е официален разговор и не е водена стенограма. Паралелно с това руски медии излъчиха запис с изказването на руския патриарх, от което обаче липсваше отговорът на българския държавен глава.

Изявлението на руския патриарх Кирил липсваше в официалното съобщение от администрацията на президента. То предизвика вълна от недоволство сред българските политици.

От МВнР заявиха, че няма да коментират обидите към България от руския патриарх Кирил.

Предизборната кампания на Путин се провежда на българска територия

Предизборната кампания на Путин се провежда на българска територия

Дори Панов и Цацаров застанаха на една позиция за промените за неизбежната отбрана

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов се изказа неласкаво за духовния водач на Русия, акцентирайки върху цената на часовника му. В отговор на своя коалиционен партньор Волен Сидеров излезе с контраизявление.

Малко по-късно от БСП излязоха с изявление в защита на руския патриарх Кирил.

В понеделник - 12 март 2018 г. говорителят на Светия Синод протойерей Николай Георгиев обясни, че патриарх Кирил сам затворил темата за почитта към руските бойци по време на срещата си с президента Румен Радев.

Днес пък вицепрезидентът Илияна Йотова призна, че тонът на патриарха на Москва и цяла Русия бил неприемлив.