Парламентарната група на Обединени патриоти, представлявана от лидера на "Атака" Волен Сидеров настоява вицепремиерът Валери Симеонов да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди.

Депутатите от ОП явно са впечатлени от коментара, който Валери Симеонов прави на визитата на патриарх Кирил у нас, както и на последните му думи преди да отлети от софийското летище. ПГ на ОП се разграничава от "грубите и недопустими нападки" на вицепремиера срещу главата на най-голямата православна църква в света.

"Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г от Освобождението на България от турско робство."

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички народи в Руско-турската война...

В изявление от името на ПГ на ОП изрично се посочва, че Валери Симеонов е вицепремиер от квотата на Коалиция Обединени патриоти в българското правителство.

Валери Симеонов настоява да се каже на хората какъв е патриарх Кирил: "Той не е слязъл от небесата, не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог и на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия", посочва Валери Симеонов.

Симеонов обяснява, че от 1996 г. патриарх Кирил е спечелил $14 млрд. от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. "Той има частен самолет, вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 хил. и тоя да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент", възмути се Симеонов като искаше да гледа директно в камерата.

Руският патриарх Кирил пристигна в София

Руският патриарх Кирил пристигна в София

Той е в България за 140-та годишнина от Освобождението

"Я си представете, примерно, нашият Неофит (българския патриарх) да отиде в Русия, да застане срещу Путин, да започне да му дърпа пояса и да каже: "Ало, ти от къде падна, бе? Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са? Какво ще стане с него", запита Симеонов.

"Византийци ли са Кирил и Методий, както неграмотно твърдеше Путин, че това едва ли не била византийска азбука И то с много по-голямо основание може да го направи", запита Симеонов.

Във второ изявление, разпространено и до медиите, Волен Сидеров заявява, че ще бъде безкомпромисен, ако Валери Симеонов не се извини на патриарх Кирил и сравнява нападките спрямо патриарха с ислямистки и джихадиски акт.

Сидеров посочва, че изявлението на Валери Симеонов не е било съгласувано с него и с третия съпредседател в коалицията Красимир Каракачанов.

Какво ни каза Руският патриарх, какво чухме ние

Какво ни каза Руският патриарх, какво чухме ние

Това, което не трябва да забравяме обаче е защо Н. Св. Руският патриарх Кирил дойде у нас

"В това изявление Симеонов си позволи да нарече главата на най-голямата православна църква в света "лъжец" и "измамник". Аз не мога да не реагирам на това, тъй като съм вярващ човек и богослов. Мисля, че съм единственият дипломиран богослов в това НС. И тук искам да уточня - православната църква не е държавна принадлежност на една или друга държава. "Нашата църква е богочовешки организъм, чийто глава е спасителят Исус Христос, а ние всички вярвящи християни сме тялото на църквата. Да нападнеш патриарха на една православна църква за мен е равностойно на ислямистки и джихадиски акт. Категоричен съм, че Валери Симеонов трябва да се извини на руския патриарх, че го нарече "лъжец" и "измамник".

И БСП се включи в защита на патриарх Кирил

И БСП се включи в защита на патриарх Кирил

Премиерът Борисов да се разграничи от изказването на Валери Симеонов

По думите му това са преки обиди, които най-големият враг на християнството не си е позволявал да изрече.

"Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Тогава аз не мога да правя компромиси. Аз съм правил компромиси, когато съм бил обиждан в личен план. Имаше момент, в който и избирателите на "Атака" бяха обиждани като такива. В името на единството и държавността с огромна отстъпка от моя страна съм подминал тези моменти. Но обида към вярата и православната църква не мога да подмина. Тук ще бъда безкомпромисен", коментира Сидеров.