Президентът Георги Първанов ще направи държавно посещение в Република Корея от 25 до 27 октомври и в Австралия от 28 до 31 октомври. Тези посещения са планирани отдавна и са залегнали в плана за външно-политическата дейност на държавния глава за 2009 г.

Първанов ще бъде в Австралия от 28 до 31 октомври по покана на генерал-губернатора Куентин Брайс. Освен с нея, държавният глава ще проведе разговори с министър-председателя, с президента на Сената и др. високопоставени политически фигури. В Сидни ще бъдат представени инвестиционните и бизнес възможности в България на форум, организиран съвместно с Европейско-Австралийския бизнес-съвет. Президентът Първанов ще се срещне и с представители на българската общност в Австралия, наброяваща над 12 хиляди души.

В Република Корея програмата на визитата включва разговори между държавните глави, среща с председателя на Корейското национално събрание, среща с четирите най-престижни икономически сдружения в Република Корея и двустранен бизнес-форум, посещение на корабостроителницата и автомобилните заводи на „Хюндай" и други. По време на посещението ще бъдат подписани двустранни документи в областта на културата и образованието, социалната сигурност и защитата на класифицирана информация.

Във връзка с призива да бъдат отложени планираните пътувания, които щели да струват 500 хил. лв., от администрацията на президента казват, че работят в режим на икономии от месец май 2009 г.

„Към наложените от правителството ограничения за администрацията в рамките на 10% и след това с още 15,7%, по изричното разпореждане на президента Георги Първанов в администрацията му са наложени допълнителни ограничения, с които общото намаление на бюджета е близо 32%", казват от президентството.