Ходът на ДПС преди месеци да поискат оставките и на президента, и на премиера, като че ли иска да превърне президентските избори в основен залог на парламентарните. Това заяви пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

Той напомни, че България е парламентарна република и първо трябва да се интересува от това какво ще се случи на изборите за Народно събрание и каква конфигурация ще излезе от тях.

По негови думи цялата кампания на ГЕРБ цели да внуши, че всяко друго мнозинство и правителство, изключващо тях, би било нестабилно и ще доведе управлението на страната до тежки последици, поради което не е за препоръчване и е по-добре да се мисли за различни конфигурации, включващи ГЕРБ.

Попиванов отбеляза, че е нормално опозиционните партии да се стремят да покажат, че това, което ГЕРБ се опитват да ни внушат, е една фалшива картина и не е стабилност.

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти прогноза

Според него на изборите ще има много изненади, тъй като все още не е ясно дори в какъв формат ще се явят основните участници.

Политологът обясни, че през следващите седмици трябва да се види дали силите, които претендират, че са против ГЕРБ и Бойко Борисов, биха могли отсега да намерят някакъв общ език за параметри на бъдеща парламентарна подкрепа, или ще останат дистанцирани, с което ще покажат, че за тях е по-важно да запазят вътрешните си спорове, отколкото да свалят досегашното управление.

Това по негови думи ще проличи до регистрацията на листите за предстоящите избори.

Кабинет Борисов-4 е реалистичен сценарий за Тома Биков

Кабинет Борисов-4 е реалистичен сценарий за Тома Биков

А и почти сигурен такъв

Попиванов беше категоричен, че БСП не трябва да изчаква да минат парламентарните избори, за да обяви дали ще подкрепи Румен Радев за нов президентски мандат, което беше заявено от лидера на левицата Корнелия Нинова. Според него президентът е основен актив на БСП, който показва, че левицата е реален конкурент, който може да има претенцията да замести ГЕРБ.

Попиванов не е изненадан от изключването на Георги Гергов от БСП. Той припомни, че още през пролетта Нинова го е призовала да напусне партията.