Президентската институция набира дарения за организацията на абитуриентския бал на младежите, израснали в институции, съобщиха от администрацията на президента.

Даренията са преди традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, чийто домакин е президентът Румен Радев. Балът ще бъде на 30 май 2018 г. и е под мотото "Подкрепи една мечта".

В рамките на инициативата младежите, израснали без родителски грижи, получават информация и напътствия за своята професионална реализация или обучение.

През настоящата учебна 2017/2018 г. са включени 124 младежи. За 54 от тях специалистите от Бюрата по труда търсят подходяща форма на заетост. Други 26 са избрали да продължават своето образование във висше училище. 44 от тези 124 младежи ще бъдат настанени в друг вид социална услуга заради висока степен на увреждане и трайно намалена работоспособност.

По време на срещите си с психолозите младежите споделят, че мечтаят за работа, дом и семейство. От Администрацията на президента търсят начин да осигурят професионалното обучение на младежите. Тази година младежите ще бъдат включени в обучителни курсове по фризьорство, шивачество и автомонтьорство.

Държавният глава благодари на дарителите, които ще подкрепят финансово организацията на балната вечер на абитуриентите в неравностойно положение. Останалата част от средствата ще бъде разпределена като еднократна стипендия за младежите, които ще продължат образованието си във висше училище.

Организациите, фирмите и гражданите, които имат желание да подпомогнат благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта", могат да го направят със средства по банковата сметка на Администрацията на президента:

IBAN BG 45 BNBG 9661 3000 1909 01

BIC BNBGBGSD

Банка БНБ