В студиото на БНТ, Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че преговорите не са леки и технологията на компромиса е трудна понякога.

Относно увеличението на доходите, той смята, че въпросът е какво може да си позволи икономиката и най-вече бюджета.

Ако се следва линията на първоначалното предложение на патриотите за 300 лв. минимална пенсия, това означава държавата почти да няма ресурс да провежда каквито и да било други политики, коментира Дончев. Той счита, че пенсиите са ниски, но пенсионният ни модел, какъвто съществува в момента е устойчив.

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите
Обновена

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите

Не казват обаче какъв ще е размерът в крайна сметка

Преди държавата да даде някакви пари, тя трябва да ги вземе от някъде, когато става въпрос за публични финанси, разговорът е не какво дава държавата, а от кого взема.

По отношение на преговорите, Дончев коментира, че чисто аритметично се предполага, че по-големи компромиси тряба да прави по-малкия, но в преговорите не е следвана тази формула.

Особено внимание се отделя на детайлен преглед на програмните намерения във всички ресори. А когато има добра воля и партньорски подход се намира начин, уточнява Томислав Дончев.

Близо 50% от пенсиите не се плащат от НОИ, а са базирани на държавна субсидия от бюджета, от акцизи, от данъци и т. н., което не е много добра практика, допълва Дончев.

Според него, трябва да се мисли и за социалните нужди на пенсионерите, но трябва да се провеждат и политики по модернизация и развитие на страната.