Ако всички възможности за взаимоотношения в рамките на коалицията в името на националната кауза са невъзможни и изчерпани, тогава най-добре е да се отиде на предсрочни парламентарни избори през пролетта. Това мнение изрази в ефира на БиТиВи министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той увери, че в правителството няма проблеми и не се усеща разделение между министрите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Имало изключително спокойствие, партньорство и чисти отношения между министрите.

Николай Ненчев потвърди, че на заседанието на Министерския съвет на 14 октомври от Борисов към министрите са прозвучали излезлите в публичното пространство реплики: "Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли да спра ти парите за учителите, след като ти ги давам предизборно? Ненчев отговори, че приблизително е било така, но не с този тон.

Не било вярно обаче, че той отговорил: "Прав сте, г-н премиер. Поведението ми е абсолютно безотговорно. Знам какви усилия полагате за бежанците".

Николай Ненчев обясни, че първо са говорили за политика и коалиционни отношения, а след това по въпроси за сигурността, включително и охраната на границата. Военният министър заявил, че е готов във всеки един момент да поеме своята отговорност по отношение на работата си.

Той смята, че проблемите в коалицията са разрешими. По думите му те са зрели хора и могат сами да се оправят. Въпросът бил да се подходи малко по-гъвкаво към проблемите, които стоят пред държавата, а не толкова пред коалицията.

Относно твърдения на лидера на АБВ Георги Първанов, че след изборите Борисов ще го смени с човек на патриотите, Николай Ненчев изтъкна, че в рамките на това правителство е представител на Реформаторския блок. Това представителство се случвало въз основа на сериозни разговори. Ненчев подчерта, че е номиниран от Реформаторския блок, които имат четирима министри с техните 10 %. Това, по думите му, би следвало да гарантира дългосрочност на управлението.

"А това дали ще бъда сменен или не, вероятно този разговор ще бъде проведен първо в рамките на РБ, после от политическата партия, от която съм излъчен", коментира още Ненчев.

Относно оградата по границата, той подчерта, че не смята, че излиза "златна". По мнението му сама по себе си оградата няма да реши въпроса с мигрантите изцяло. Нужни били личен състав и техника. Военният министър изтъкна, че теренът е изключително труден и се строи бавно, но вече са на финала. Той изрази надежда гласуваните преди дни пари да бъдат достатъчни.