Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който заедно с други членове на правителството присъства на официалното представяне на сондажния кораб Noblе Globetrotter II в Бургас.

Корабът Noble Globetrotter II ще извърши първия проучвателен сондаж в блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море.

Проучването се ръководи от компанията „Тотал Е&П България”, а сондата Noble Globetrotter II (GT II) е собственост на Noble Drilling Holding LLC. Това е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, позволяваща едновременното провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. 

Ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година се очаква да има и реални резултати от първия търсещ сондаж.

Премиерът Борисов изказва надеждата си от данните на сеизмичните изследвания.

С местния добив, доставки от Южния газов коридор, от терминала за втечнен природен газ от Александропулис, от Русия – България ще има достъп до повече от три различни източника на природен газ, каквито са и препоръките на ЕК.

А битовите и индустриалните потребители у нас ще получават енергийния ресурс на цена с 30-35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос.

Сондажната платформа заедно с премиера Борисов разгледаха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, вицепремиерът Томислав Дончев, транспортният министър Ивайло Московски, председателят на парламентарната комисия по енергетика .