Депутатите от Комисията по земеделието и храните приеха на второ четене Законопроекта за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г.

В аргументите си председателят на ресорната комисия Десислава Танева предложи на законотворците законопроектът да бъде гласуван анблок.

Народните представители приеха единодушно предложението на шефката на ресорната комисия и приеха законопроекта за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г.

Преброяваме всички земеделски стопанства в страната догодина

Преброяваме всички земеделски стопанства в страната догодина

БСП предлага и преброяване на наличната земеделска техника

Припомняме, Законопроектът за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г. има за цел да продължи поредицата от европейски изследвания на структурата на земеделските стопанства, свързана с проследяване на тенденциите в развитието на земеделските структури.

Ще бъдат осигурени статистически данни за земеделските стопанства, надеждна основа за бъдещата Обща селскостопанска политика в страната и в Европейският съюз.

Нов закон описва как ще се преброяват земеделските стопанства през 2020 г.

Нов закон описва как ще се преброяват земеделските стопанства през 2020 г.

Анкетирането започва на 1 септември 2020 г.

Анкетирането на земеделските стопанства ще започне на 1 септември 2020 г. и ще приключи на 18 декември 2020 г. До 18 септември 2020 г. се предвижда преброяването да се извършва по интернет чрез предоставяне на данни от земеделския стопанин с помощта на уеб базирано приложение и попълване на електронен въпросник.

В оставащия период данните ще бъдат събирани от анкетьор чрез интервю със стопанина. С провеждането на преброяване в страната ще се получи обобщена и изчерпателна информация за броя, типа и размера на земеделските стопанства, използването на земеделската земя и отглежданите селскостопански животни.