Край на мораториума за износ на необработена дървесина от страната ни. Забраната, която продължи близо четири месеца, вече не е факт, след като народните представители приеха окончателно промените в Закона за горите.

Припомняме, в началото на март депутатите забраниха за три месеца изпращането на необработен дървен материал от страната ни, като обещаха за това време да изготвят законодателни промени, с които да постигнат подобряване на контрола в гората и да спрат незаконната сеч. По-бавното разглеждане на тези изменения в пленарна зала обаче доведе до удължаване на мораториума.

Основната задача на приетите промени в Закона за горите е да се спре незаконната и нерегламентирана сеч в страната. Именно заради това с измененията се въвеждат нови мерки и указания, които да подобрят контрола върху дейностите в горските територии.

На първо място депутатите забраниха сечта през нощта, като дори изрично посочиха от кога до кога е ден, кога е нощ, и съобразиха сезоните.

Друго важно ново изискване е задължителното използване на GPS системи от камионите, които влизат в гората, за да извозват дървата. Въвеждането на тези GPS системи обаче ще бъде задължително чак от 2017-та година.

С промените народните избраници въведоха възможност и дървесината да се преработва в България, а целта е придадената стойност да остане в страната ни.

За да се борят с незаконната сеч на дървесина в държавните горски предприятия ще бъдат назначени нови 140 мобилни екипи, които да действат навсякъде.

Отново в защитата на гората гражданите вече ще могат да се обаждат на спешния номер 112 и да сигнализират за нередности и нарушения в горите.