Във връзка с очакваното влизане в чакалнята на еврозоната, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира пред БНТ, че с въвеждането на еврото в страните от централна и източна Европа не е имало сътресения.

Европа е създала механизми за гаранция на валутния съюз и няма как да не плащаме членски внос към едно общество, щом сме част от него. Рискът за повишаване на цени и инфлация е несъстоятелен, защото вече 21 години имаме фиксиран курс към еврото. Самото приемане ма еврото, няма никакво влияние върху цените и инфлацията.

Правителството работи усилено за членство в ERM II и еврозоната, сигурен Горанов

Правителството работи усилено за членство в ERM II и еврозоната, сигурен Горанов

Не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система у нас

Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП. 2020 г. се предвижда той да е 20% от БВП. Ръстът на БВП също допринася за падането на дълга. Интересното през 2017 г. имаме номинално намаляване на дълга с 2 257 000 000 лв., допълни Стоянова.

Последните години показват, че евентуални инвестиции с тези средства в България се превръщат в провал, които генерират загуби в бюджета. Икономика не се управлява с държавен дълг, коментира тя.

Вместо да се хвалим с външен дълг, да се похвалим с жизнен стандарт

Вместо да се хвалим с външен дълг, да се похвалим с жизнен стандарт

Така Румен Гечев сравни българският външен дълг, който е същият дълг в БВП като Бангладеш и Демократична република Конго

"Най-важното е, че падат лихвите по кредите - и на хората, и на фирмите. Вдига се рейтингът на държавата и това е ключово за инвеститорите, които влагат пари в България. Още през 2017 г. трите рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България и това реално се отрази на лихвите, които всички ние знаем при какви условия се извършва в момента кредитирането", коментира Менда Стоянова.

За нея е по-важно е къде се насочват инвестициите, през 2008 инвестициите са били спекулативни, а с кризата, те са се изтеглили от България. Тя обясни, че в момента има постепенно повишаване на инвестициите, в реалната икономика, в създаването на производствени и промишлени предприятия, както и в IT сектора.

България е водеща в ЕС по тежки материални лишения за хората

България е водеща в ЕС по тежки материални лишения за хората

30% от българите живеят в лишения в сравнение с 0,8% в Швеция

"Не случайно имаме безработица под 7%. През следващите години физическият недостиг на работна ръка ще бъде най-голямата пречка пред растежа на българската икономика", добави Менда Стоянова.

30% от хората в България са под риск от бедност, по данни на Евростат, но Стоянова допълни, че 2010 г. е бил 46%.