София очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) с нова сграда в София Тех Парк. Представянето на кандидатурата за седалище на ЕМА събра посланиците на страните от ЕС в Министерския съвет.

Външният министър Екатерина Захариева и кметът Йорданка Фандъкова представиха предимствата на българската номинация и на града бъдещ домакин. Освен българската номинация за преместването на седалището се борят още десетки кандидати. Предлага се новата централа на ЕМА да бъде на територията на София Тех Парк, който се намира на 10 минути от летището и на 10 минути от центъра на града.

Предстоят срещи на представители на Министерство на здравеопазването в централата на ЕМА в Лондон, за да може българските власти да се запознаят с условията там.

Ненков със зъби, нокти и сърце се бори за Евроагенцията по лекарствата

Ненков със зъби, нокти и сърце се бори за Евроагенцията по лекарствата

Блеснали сме с рекламния ни клип

Очаква се, ако бъде одобрена кандидатурата на София, градът да стане дом на 800 постоянни служители на ЕМА и техните семейства. Освен развитието на ИТ сектора, България разчита и на традиционно силния фармацевтичен сектор у нас.

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева очерта критериите, които страната ни напълно покрива. "България вярва, че е достоен кандидат за релокацията на ЕМА. Ние с нищо не отстъпваме на останалите страни", заяви Нейчева.

Конкурираме се вяло с 18 държави за Европейската агенция по лекарствата

Конкурираме се вяло с 18 държави за Европейската агенция по лекарствата

БСК възмутени, че само България няма създаден специален сайт за кандидатурата

Заместник-министърът настоя, че преместването на ЕМА в София е икономически най-изгодно. Външният министър Екатерина Захариева и кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкнаха предимствата на София като бъдещ дом на Европейската агенция по лекарствата.

Изграждането на метростанция и високоскоростен интернет, както и богатото културно наследство на София бяха сред аргументите, изтъкнати в полза на кандидатурата. Един от критериите за прелокацията на ЕМА е осигурен бърз достъп. Българското летище обслужва 83 дестинации, а хотелите предлагат 12-хилядна леглова база. Покрито е и изискването за здравно осигуряване на служителите на ЕМА.

Освен това в полза на българската номинация бе изтъкнато развитието на генеричната фармацевтични компании - 49 предприятия и 250 представителства на фирми, свързани с фармацевтичната индустрия. Нейчева заяви, че това е от огромно значение и подчерта доброто образование в този сектор.

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон, тя трябва да бъде преместена заради Брекзит

"Аз ви моля вие да бъдете посланици на нашата кандидатура, направена с много желание", обърна се Нейчева към посланиците.

Вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта значението на политическия аспект на преместването. Тя подчерта, че българската нация е една от най-силно настроените про-европейски и изтъкна продължаващото доверие на българите в европейските институции и в ЕС като политически съюз.

"Разполагането, децентрализирането на една от институциите на ЕС в България, ще бъде знак преди всичко и към гражданите на Република България", заяви Захариева.