2000 лв. стартова заплата и осигуряване на общинско жилище за млади лекари и специализанти, които са съгласни да работят в отдалечени и непривлекателни региони, където има остър дефицит на кадри.

Това предвижда програма на здравното министерство, която се подготвя заедно с Националното сдружение на общините. Идеята бе обявена от здравния министър проф. Костадин Ангелов пред депутатите от временната комисия за COVID-19, пише "24 часа".

Предвижда се общините да получават допълнителни средства, с които ще осигурят заплата от 1000 лв. Другите 1000 лв. пък ще се дават от държавен фонд, който предстои да бъде създаден.

"По този начин се оформя едно добро трудово възнаграждение, с което млад лекар или сестра могат да започнат работа в тези региони и да гарантираме живота на болниците там", обясни министърът.

Към момента няма яснота кога ще започне да се изпълнява програмата.

За 2021 г. бюджетът за отдалечени райони, който осигурява здравното министерство, ще бъде 45 млн. лв., каза министърът. Сега по тази линия се подпомагат 75 болници, основно общински.

Промяна ще има и в наредбата за специализациите, с които ще се разреши част от нея да се провежда в болници от първо ниво на компетентност. Такива са общинските и някои от областните лечебници. Основните курсове и изпити ще се провеждат в по-големите болници, но се обмисля вариант да ги провежда и комисия от дадената общинска болница.

"Така ще насърчим колегите за т. нар. продължително обучение през целия им живот, за да са в крак с последните постижения в съответната специалност", обясни Ангелов.

Според министъра вече са предприети мерки за разрешаването на кадровия недостиг от медицински сестри и други професионалисти по здравни грижи.

Специалността "Здравни грижи" вече е обявена за приоритетна. Медицинските университети, които разкрият повече места за обучение на такива специалисти, се очаква да получат по-голямо финансиране от държавата, а обучаващите се в тях студентите - двойни стипендии.

Първи резултати обаче ще има чак след 4 години, когато ще завършат първите, обучавали се след промените, каза министър Костадин Ангелов.