Последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност породи тревожния въпрос има ли пробив в категоричната евроатлантическа ориентация на България, заявиха от партия ДОСТ.

"Дълги години си мислихме, че е абсолютно невъзможно този цивилизационен избор да се постави под каквото и да е съмнение. Днес реалностите са други." - се казва в позиция, разпространена до медиите.

От партията изразяват загриженост заради политическото поведение на президента Радев, посещението на Волен Сидеров в Крим, отказа на управляващите да изразят солидарна позиция с партньорските ни държави по случая Скрипал.
В изявлението се отправят и остри критики към ДПС заради реверансите към Москва в геополитичесикте послания на движението.

Цветанов: Позицията на президента изцяло кореспондира с позицията на Русия
Обновена

Цветанов: Позицията на президента изцяло кореспондира с позицията на Русия

Винаги ще критикувам президента, избухна Цветанов

"Чуват се все по-силни гласове България да води просто политика на неутралитет между НАТО и Русия, сякаш не тече 14-та година от реалното ни членство в атлантическия съюз. Така стигаме до политически сили, които съвършено откровено поставят въпроса за излизането на България от НАТО и връщането на България в руското и евразийско геополитическо пространство. Вероятно във всяка държава, в това число държави членки на ЕС и НАТО, има подобни настроения, но там те са маргинализирани. В България тези политически сили са на власт и осезаемо влияят на вътрешната и външнаta политика на кабинета Борисов 3." - констатират от ДОСТ.

От партията посочват, че присъствието на Обединените патриоти в правителството е причина за липсата на последователност по отравянето на Скрипал, а българската позиция бе "неопределена и откровено страхлива".

"Недотам категорична бе и позицията на България по отношение на военните удари срещу Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция във връзка с използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад." - се казва в допълнение.

От ДОСТ подчертават, че отношението към окупацията на Крим от Кремъл е не само национален, но и "европейски глобален критерий за това кой споделя евроатлантизма като принципи и ценност".

"Затова Цветан Цветанов въпреки ярката си и смела позиция по отношение на президента Радев дължи отговор на основния въпрос: Защо ГЕРБ е в коалиция с антиевропейската и антинатовска партия АТАКА, чийто лидер тези дни участва с цяла делегация в икономически форум, организиран от Русия в Крим? Участието на Волен Сидеров в руски форум в Крим е акт на признаване на незаконната окупация на украински Крим от Москва. ГЕРБ не може да се оправдава, че това си е вътрешнопартиен проблем на АТАКА, защото АТАКА е част от управлението на страната с министри в кабинета и зам. -председател на Народното събрание и затова отговорност за действията й носи и българското правителство." - алармират от партията.

"Пред очите ни се разиграва един театър на абсурда - в страна-член на НАТО и ЕС, държавният глава без свян говори, че "Крим де факто е руски", а част от управляващите легитимират незаконната окупация, осъдена от евроатлантическия свят, с присъствието си на руски форуми в украински Крим. Това е театър с маски, в който героите носят маските си надпис "НАТО" и "ЕС", зад които все по-отчетливо и нагло прозира гнусната им и предателска евразийска същност.
Да се опомним, преди да е станало късно!" - се казва в заключение.

Пълният текст на декларацията.