Първоначалната позиция, която беше публикувана от администрацията на президентството след приключването на  заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), изцяло кореспондира с руската позиция относно ударите в Сирия. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Според Цветанов именно в тази част на първоначалното предложение на президента за позиция на КСНС се виждало, че позицията навежда към излизане на България от ЕС и НАТО. Позицията ясно се разграничавала от тази на ЕС и НАТО за кризата в Сирия.

Президентството опровергава твърденията на Цветанов

Президентството опровергава твърденията на Цветанов

Администрацията на Радев публикува предложената на КСНС позиция

"Хубаво е, че президентската институция вчера реагира светкавично и пуснаха становище, което беше пуснато като проект за обсъждане и ако направите съпоставка с проекта, който беше прочетен от президента след приключване на консултативния съвет, ще видите действително, че позицията, която ни беше дадена от президентската администрация, от експертите, ако може да ги наречем експерти, вие виждате, че те изцяло говорят с позиция, която кореспондира с Русия... Защото не чух някъде да има коментар... нанесени удари по обекти на територията на Сирия. А някъде в тази позиция да видяхте позиция, която да кореспондира с позицията, която е на Федерика Могерини, където много ясно е записано, че това е поредният опит за химическа атака на собствения народ на Сирия? И точно за това информацията, която е предоставена от САЩ, Франция и Великобритания, всичките са солидарни с подкрепата и с атаките, които са били прецизни, които са били само за обекти, които могат да произвеждат химически вещества... Ето и позицията на НАТО, която също изцяло кореспондира с позицията на ЕС и кореспондира с позицията на българското правителство", заяви Цветанов.

"Това, което е като позиция на НАТО, на ЕС, и всичко това, което е като констатация за тези химически атаки, които вече са системни в Сирия и те са срещу собствения народ на Сирия, нали разбирате, че трябва да имаш идентичност и трябва се определиш къде трябва да бъдеш..."

ГЕРБ отхвърлиха позицията на Радев пред КСНС – навежда към излизане от ЕС и НАТО

ГЕРБ отхвърлиха позицията на Радев пред КСНС – навежда към излизане от ЕС и НАТО

Цветанов: Щяхме да излезем от КСНС

На въпрос къде точно в първоначалното предложение за позиция на КСНС Цветанов е видял позиция за излизане от ЕС и НАТО, председателят на ПГ на ГЕРБ заяви: "Спонтанна беше реакцията, както моята, така и тази на министъра на външните работи и трябва да ви кажа, че абсолютно веднага всички, които бяха от администрацията на президентството, усетиха, че са направили голям гаф и самият факт, че събраха всички тези становища, които после бяха пуснати... трябва да ви кажа, че това също беше един от подходите, за да не излезе истината по всичко това, което се правеше и дискутираше на съвета при президента", категорично посочи Цветанов.

Нинова: Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО

Нинова: Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО

БСП е против разходите за отбрана да нараснат до 2% от БВП…

Според Цветанов държавният глава Румен Радев безспорно е насочен "на изток", а не на запад.

"За всички е ясно, че той гледа на изток. За всички е ясно, че той саботираше процеса за модернизацията в армията на България."

Цветанов е на мнение и че президентът също така е саботирал процесите по модернизация на Българската армия. Това ставало ясно от взето от служебния кабинет решение армията ни да не се модернизира с изтребители F 16 или F 35, а с "Грипен", за разлика от всичките ни съседки от НАТО.

Крум Зарков препоръча на Цветанов да внимава с речника

Крум Зарков препоръча на Цветанов да внимава с речника

Смешно е и е жалко

На въпрос дали България е била уведомена за атаките в Сирия от партньорите си от ЕС и НАТО и защо информацията не е била предоставена на обществото от премиера Борисов, Цветанов заяви: "Ние сме уведомени от нашите партньори и, разбира се, след това сме уведомени и по други канали от други държави."

Цветанов коментира и думите на Румен Радев, че България е като строителна площадка, на която се строи, но никой не вижда какво точно се строи, защото е тъмно.
Според зам.-председателят на ГЕРБ с това изказване президентът "може би визира служебния кабинет". По думите му служебният кабинет е управлявал само 2 месеца, но е направил някои решения, които са задължили страната ни за 2 години.

"В служебния кабинет нямаше осветляване, защото нямаше парламентарен контрол."

"Когато имаше парламентарен контрол и когато парламента направи анкетната комисия, вие видяхме как осветлихме всички процедури по модернизирането и закупуването на самолети", посочи Цветанов.

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Всички корумпирани трябва да бъдат заловени, нужни са хора с адекватна култура и образование

Той коментира и критиките от вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви, че от края на президентските избори ролята на Цветанов е единствено да слуша и поставя под лупа всяко едно действие на президента и да го ругае, както и че министър-председателят Борисов от своя страна не ходи на парламентарен контрол.

По думите на Цветанов министерският съвет се състои от вицепремиери, министри и министър-председател, а ангажиментите относно председателството и всичкото, което било постигнато от кабинета... "трябва да ви кажа, че може само и единствено да се съобразим с оценката, която се дава от европейските ни партньори, и наградата, която ще получи премиерът Борисов в Сараево за политик на годината и за мениджър на Европа".

Относно другите нападки, че председателят на ПГ на ГЕРБ се е ангажирал само с това да следи какво ще каже президентът и да ругае, Цветанов заяви, че намира Йотова за много притеснена. "Тя ми изглежда много притеснена и започва да говори хаотично и да дава оценки", отсече Цветанов.

Илияна Йотова: Няма война на институциите, има истини, които казваме без страх

Илияна Йотова: Няма война на институциите, има истини, които казваме без страх

Щях да поискам оставката на социалния министър, обясни вицепрезидентът

"Моята работа като народен представител е да изразявам мнение и да отстоявам евроатлантическите ценности. А госпожа Йотова, която беше евродепутат, смятам, че в не малко от случаите има разминаване с позицията на президента по Истанбулската конвенция."

"Това, което мога да ѝ кажа на госпожа Илияна Йотова е, че никога не съм приклякал, за да целувам ръката на представители на чужди вероизповедания от различни държави. И това, което мога да ѝ кажа на госпожа Илияна Йотова, че да, действително, ще критикуваме президента, когато се отклоняваме от единствения възможен път за България за перспектива за развитие."

"Нали говорим за светлина и тъмнина", натърти Цветанов и допълни, че трябва да се осветли кампанията на всеки един участник в президентската надпревара.
"Защото там беше истинската тъмнина. Защото имаше журналистически репортажи, които си направих труда вчера и последните дни да ги гледам, където социално слаби хора финансират кампанията на президента Радев, на инициативния комитет с по 400 лева." Цветанов е категоричен, че имало и списъчен състав на всички тези дарители, които получавали социални помощи от държавата. "Дали някой от тях би отклонил от личните си средства, които получава, за да финансира кампанията. Това е мрежа за тъмно финансиране на кампанията и това е мрежа, която действително трябва да бъде осветена, за да видим по какъв начин и на база какво решение на института на Решетников БСП определиха Румен Радев", избухна Цветанов.

Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

През август се е срещнал с Корнелия Нинова...

Той обаче допълни: "За това могат да останат съмнения, аз не говоря, че е така. Дано да не е така. Но остават съмнения, че той е зависим човек от чужди държави, защото по този начин, по който ни предлага да водим националната сигурност на държавата като главнокомандващ и президент на страната, винаги ще го критикувам."

Радев снел доверието на НАТО и ЕС към България

Радев снел доверието на НАТО и ЕС към България

Цветанов призова Радев да осветли как е финансирал кампанията си