Позицията на президента, предложена днес на КСНС, навежда към излизане на България от НАТО и ЕС, алармира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От управляващата партия отхвърлиха предложените от Румен Радев чернови за становище на Консултативния съвет по национална сигурност, тъй като уводната част поставя под въпрос оставането ни в евроатлантическото пространство.

Цветанов коментира, че най-трудно по време на днешното заседание е било началото.

"Когато бяха чути докладите и започнахме дискусията, много държах да се уточнят нещата свързани със светлината и тъмнината", коментира Цветанов.

Председателят на ГЕРБ посочи, че по време на заседанието е бил много ясен и категоричен, че позицията на президента, отклонявайки се от позицията на правителството - какъвто е примерът със Сирия, не дава ясен знак към евроатлантическите ни партньори.

Армията да се модернизира, реши КСНС

Армията да се модернизира, реши КСНС

Осъвременяваме и Закона за вероизповеданията

"Това, което заявих, че по теми свързани с превъоръжаването на Българската армия, припомних много добре анкетната комисия, която бе създадена в българския парламент за самолетите, която действително даде едно осветление за самолетите и се видя дефицитът, и проблемът, който стои пред начина, по който се е взело това решение от служебния кабинет. Не чух държава членка на НАТО да има нещо по-различно на въоръжение от F16 или F 35", коментира той

Цветанов упрекна президента, че сега, когато е имал възможност да изложи обща позиция, отново е отишъл в личен коментар.

"Имаше доста некоректност по становището, което трябваше да има Консултативния съвет. Много бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискутираме и да се забавим толкова дълго време. Ако ви бъде представена черновата на становището, ще видите че действително сме прави в изводите, които сме правили чисто политически и предположенията, които могат да бъдат направени, че президентската институция с нейния екип и това, което ни представиха като становище определено - трябваше да излезем и да кажем пред вас, че започваме стъпки за излизане от НАТО и ЕС ", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов похвали евроатлантическата позиция на ДПС, която по думите му е била изключително добре подготвена.

Председателят на ГЕРБ посочи, че въпросните "чернови" са били събрани надлежно от администрацията на президента. "Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани надлежно от администрацията на президентството. Всъщност президентът усети, че имаме огромен проблем, ако излезем и говорим по тази тема по този начин ", коментира той.

По думите му е съкратена една втора от уводната част, която е била изцяло с послания за започване излизане от ЕС.

"Текстовете бяха с подобни изводи, които могат да бъдат направени", уточни Цветан Цветанов.

Цветанов, заяви, че ако след заседанието на КСНС са били излезли с тази позиция, която е подготвена от експерти от президентството и предложена лично от президента, са щели да напуснат заседанието.

"Ние просто щяхме да излезем от КСНС" - посочи Цветанов.