КСНС излезе с конкретни срокове за модернизация на армията.

С близо 1000 души е намаляла армията за една година, както констатира президентът Румен Радев. Техниката остаряла с една година, а нова не е придобита. Обстановката около нас не става по-спокойна, каза още той. Съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност на Република България пред нови предизвикателства, поясни държавният глава.

Каракачанов: С над 130 млн. актуализираме средствата за отбрана

Каракачанов: С над 130 млн. актуализираме средствата за отбрана

Дебатите при президента били дълги

Неразрешените кризи с геополитическа значимост, процесите на дестабилизация в черморския регион и източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани, международния тероризъм,миграционният натиск, битките в Близкия Изток и Азия продължават да излагат на риск, сигурността в целия регион, а и в Евроатлантическата зона като цяло, обяви президентът.
Развиват се паралелни процеси на съперничество и сътрудничество, обясни Румен Радев.

ГЕРБ отхвърлиха позицията на Радев пред КСНС – навежда към излизане от ЕС и НАТО

ГЕРБ отхвърлиха позицията на Радев пред КСНС – навежда към излизане от ЕС и НАТО

Цветанов: Щяхме да излезем от КСНС

Анализът на състоянието на въоръжените сили показал, че съседните страни влагат сериозни средства във въоръжаване. Нашата армия изпълнявала ролята си в ограничен обем. Не е овладян напълно процесът по напускане на военнослужещи, според президента Радев. Има съгласие, че са необходими мерки за модернизация на армията и инвестиции.

Забавянето на проектите за модернизация лишава армията от съвременни способности, адекватни на заплахите.

КСНС предлага на Министерски съвет и Народното събрание няколко мерки.

Разминаване между средносточната бюджетна прогноза за 2019-2021 и плановете за инвестициите в отбраната до 2024, са констатирали представителите на съвета. Затова средносрочната бюджетна рамка ще бъде актуализирана. Това трябва да стане до октомври тази година.
Ако това не стане продължаваме да излагаме на риск и без това тревожните тенденции за отлив от въоръжените сили, предупреди президентът.

Нинова: Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО

Нинова: Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО

БСП е против разходите за отбрана да нараснат до 2% от БВП…

Трябва да се преразгледат плановете на Министерство на отбраната за преодоляване на отлива от армията до септември 2018. Трябва да се ускорят плановете за модернизация на армията до юни 2018.

Освен това до септември трябва да осъвременим Закона за вероизповеданията. Времето за обещания и декларации изтече, дела трябват, обобщи президентът Румен Радев.

Марешки пръв излезе от консенсусния КСНС

Марешки пръв излезе от консенсусния КСНС

Разговаряно е за модернизацията на армията

Припомняме, предишният Консултативен съвет по национална сигурност при президента се проведе в първите дни на годината и беше с тема "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

Преди това през октомври - ноември 2017 година се наложи Консултативният съвет да се събира на два пъти, след като първото заседание бе провалено заради намалено присъствие. Опозицията в лицето на БСП обвини тогава управляващите в саботаж. Зададената тогава тема беше борбата с корупцията.

През май 2017 г. темата на КСНС бе: "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване".