С консенсус приключвал КСНС, според лидера на Воля Веселин Марешки. Уточнявали се текстовете по становището на съвета.

Сирия не била заплаха за България. От думите му стана ясно, че позицията на Министерски съвет за конфликта в Сирия не е била обсъдена на КСНС.

Разговаряно е за модернизацията на армията, по което пак е имало съгласие. Разногласие възникнало само по сроковете, в които да имаме модерна войска.

Няма заплаха за сигурността, ситуацията е максимално спокойна, увери Марешки.

Темата, обявена от държавния глава Румен Радев за днешния Консултативен съвет по националния сигурност беше: "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

Началният час на съвета беше 14 и участниците разговаряха повече от четири часа.

Припомняме, предишният Консултативен съвет по национална сигурност при президента се проведе в първите дни на годината и беше с тема "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

Преди това през октомври - ноември 2017 година се наложи Консултативният съвет да се събира на два пъти, след като първото заседание бе провалено заради намалено присъствие. Опозицията в лицето на БСП обвини тогава управляващите в саботаж. Зададената тогава тема беше борбата с корупцията.

През май 2017 г. темата на КСНС бе: "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване".