Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това увери лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилото близо пет часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Нинова дори се изрази учудване, по думите й се оставя впечатление като че ли не са участвали в едно и също заседание.

Пред съвета тя е изразила тревогата си от 20-те процента недокомплект в армията.
"Тръгват си хора от системата заради ниски заплати, заради социални условия", коментира лидерът на БСП.

Тя подчерта, че за нея на първо място е грижата за хората в системата, така че тя да бъде попълнена и хората да работят в адекватни условия.

ГЕРБ отхвърлиха позицията на Радев пред КСНС – навежда към излизане от ЕС и НАТО

ГЕРБ отхвърлиха позицията на Радев пред КСНС – навежда към излизане от ЕС и НАТО

Цветанов: Щяхме да излезем от КСНС

Нинова настоя за обвързване на модернизацията на Българската армия с българската отбранителна индустрия и българския бизнес. По думите й това би гарантирало растеж на българската икономика, особено ако това се случи във високотехнологичната част.

"Имаме разминаване, но то не е от днес. Още на предишния КСНС заявих позицията на моята партия - ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП", коментира Нинова и мотивира становището с многото недофинансирани системи в България - образование, здравеопазване.

Армията да се модернизира, реши КСНС

Армията да се модернизира, реши КСНС

Осъвременяваме и Закона за вероизповеданията

"Не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова. Винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията. Отпадна началото на тази декларация - беше направен детайлен и дълъг анализ на ситуацията в света, в Близкия изток, на Балканите. Обща информация за конфликтните места, противоречията. Беше много дълго и затова с корекции и предложения се ориентирахме към нейното съкращаване", обясни Нинова въпроса с противоречието, изтъкнато от Цветанов.

"Да си спестим разказвателния характер на декларацията и да приемем решенията"- коментира Нинова извършените съкращения на увода.

Не останах с такова впечатление, дори от поведението на Екатерина Захариева, на г-н Борисов. Това мисля, че е лично мнение на г-н Цветанов. Имаше съвсем спокоен разговор - кое да остане, кое да отпадне. Аз съм изненадана от това говорене на г-н Цветанов, коментира още лидерът на БСП

Относно нападките на президента към премиера, Нинова заяви, че Цветанов си е позволил да отправи обвинения, каквито си позволява от парламентарната трибуна. "Мисля, че му дадох достоен отговор, че внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии е абсолютна лъжа и манипулация. Не го приемаме. По никакъв начин нито оспорваме европейския път на България, напротив дали сме сериозен принос за този европейски път. Второ, внушението му за това, че БСП и президентската институция работят за чужди интереси, казах - нека да е последен път, в който го произнася, защото това е обвинение в престъпление и ще си носи отговорност за тази работа. Постоянното му повтаряне, че някой друг работи за чужди интереси, не за националните вече минава всякакви граници и подобни клевети към институции или други партии или да се позовават на доказателства или да се носи отговорност." - обобщи тя.

"Като ви слушам имам чувството, че не сме били на един и същи КСНС с колегите", коментира Нинова.