Сътрудничеството в образованието, науката и високите технологии остават приоритет за България и Швейцария. Това бе потвърдено на между президентите на двете страни Румен Радев и Виола Амхерд среща в Берн. Държавният глава е на работно посещение в е Швейцария по покана на Амхерд. Двамата проведоха среща на четири очи, след което се проведоха и пленарни разговори между българската и швейцарската делегация, съобщават от президеннтството.

Двамата споделят обща позиция за отличното състояние на двустранните отношения и изпълнението на съвместни проекти, които оказват положително въздействие в различни сфери от взаимен интерес. Радев благодари за подкрепата от Швейцария по отношение на образованието като ключов сектор за бъдещето на страната ни. Президентът акцентира върху постигнатите успехи в сферата на дуалното професионално обучение у нас.

Швейцария ни дари хладилни кутии за транспортиране на органи

Швейцария ни дари хладилни кутии за транспортиране на органи

Оборудването е предназначено за български трансплантационни центрове

За втория етап от изпълнението на Рамковото споразумение между правителствата на двете държави е предвидено финансиране в размер на 92,5 млн. швейцарски франка за периода 2024-2029 г. с акцент върху образованието, науката, научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество у нас. Като пример за доброто сътрудничество в сектора на научните изследвания от президентството открояват открития през 2022 г. в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Той е в партньорски отношения с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих и Политехническият университет в Лозана. Институтът е единствен по рода си в Източна Европа и се утвърждава като значим център за развитие на научна и изследователска дейност и за обмен на опит между младите ни учени. По думите на Румен Радев страната има интерес и към практики от швейцарския опит в дейностите за развитието на младежите чрез ангажиране на държавна подкрепа за здравословен начин на живот и спорт.

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

И така влезе в 10 топ в Европа

Президентът каза още, че Швейцария е важен партньор за България и за Европейския съюз, с който поддържа интензивни търговски и икономически връзки и споделя общи ценности и култура. Радев увери, че страната ни подкрепя развитието на това партньорство във всички области и в интерес на гражданите на ЕС и на Швейцария.

Швейцария търси актуализиране на отношенията с ЕС

Швейцария търси актуализиране на отношенията с ЕС

С цел стабилизиране и по-нататъшно развитие на двустранните отношения

Двамата президенти са единодушни, че е необходимо укрепване на многостранните инструменти за сътрудничество в рамките на ООН и други международни организации и формати. Във връзка с настоящата позиция на Швейцария като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН Радев изтъкна, че трябва да се засили ролята на организацията за превенция на конфликти и за бързото им разрешаване. Според президента е важно да се съхрани легитимността на международните институции, за да няма съмнения в обществото относно дейността и решенията им.

В отговор на журналистически въпрос за предстоящата Среща на върха за мир в Украйна през юни, която се организира от Швейцария и Украйна, държавният глава заяви, че тя е изключително важна първа стъпка към започване на диалог за мир, като поздрави Швейцария, че е поела този ангажимент. По думите му е важно да се говори не само за оръжия, а и за мир. Румен Радев и Виола Амхерд смятат, че на този етап едва ли могат да бъдат постигнато практически резултати без присъствието на една от страните във военния конфликт и е от съществено значение във форума да се включат максимален брой държави.

От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария

От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария

Зеленски пита световните лидери ще позволят ли и Хартата на ООН да изгори, както горят украинските градове

По време на посещението си в Берн българският президент се срещна и с представители на ръководството на швейцарската компания "Pilatus Aircraft". Учебните самолети на компанията PC-9M се използват в летателната подготовка във военната ни авиация. В рамките на разговора бяха обсъдени възможностите за поддръжка на самолетите. Бяха коментирани също перспективите за бъдещо сътрудничество във връзка с подготовката на българските пилоти предвид очакваните изтребители F-16, както и възможностите за индустриално сътрудничество.

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Решението на България дали да изпрати военни в Украйна нямало значение заради член 5 на НАТО