България и УНИЦЕФ продължават сътрудничеството си. Това стана ясно, след като на днешното заседание на Министерския съвет беше одобрен работен план за изпълнение на Програмата за сътрудничество в периода 2019-2020 г.

Планираните мерки са насочени към подкрепянето на институциите у нас за повишаване на ефективността на политиките за деца, както и укрепването на капацитета на системите за закрила на детето, социално подпомагане и предоставяне на индивидуализирана подкрепа на уязвими деца и семейства.

Двугодишният план цели да подкрепи усилията на България за гарантиране на правата на всички деца, включително на тези в неравностойно и уязвимо положение, така че те да развиват своя пълен потенциал в обществото.

Предвидените дейности са от значение за изпълняваните национални политики, насочени към ранното детско развитие, процеса на деинституционализация и гарантиране на правото на детето да живее в сигурна семейна среда, приобщаващо образование, превенция на насилието над деца и закрила на жертвите, достъп до правосъдие/детско правосъдие и гарантиране правата на децата.