Готовността на Закона за тероризма са обсъдили министър-председателят Бойко Борисов и правосъдният министър Екатерина Захариева.

След заседанието на Министерски съвет, което започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на атентатите в Брюксел, министър Захариева заяви, че има готов проект.

„Министерството на вътрешните работи го готви и е абсолютно предварително съгласуван, така че в най-скоро време ще бъде приет. Знаете, че това е един от приоритетите на България. Министър-председателят отдавна говори за пакета от мерки. На миналия Съвет на министрите на правосъдието се прие проектът на така наречената Директива за борба с тероризма. България още миналата година е предприела изменения на Наказателния си кодекс във връзка с пътуването с цел тероризъм”, обясни Захариева.

По думите й българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в директивата мерки. В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано. В проекта на директивата пък било прието само за извън границите на Евросъюза.

Захариева обясни, че в момента се работи в усилени темпове в Наказателно-процесуалния кодекс да се транспонират текстове, които евентуално липсват в Наказателния кодекс.

Тя подчерта, че очаква в рамките на две седмици, когато мине предварителното съгласуване, законопроектът за тероризма да влезе в най-скоро време в Народното събрание.

„Това е законопроект, който се готви от ДАНС, МВР, БОП и Прокуратурата”, уточни правосъдният министър.

Тя подчерта, че е необходимо да се обърне внимание на текстовете, касаещи мерките за финансиране.   

„От тази директива почти всички текстове фигурират под една или друга форма, може би трябва да погледнем текстовете за финансиране. В момента в Народното събрание има проект, който не е за криминализиране, а за блокиране на средства. По-голяма част от текстовете съществуват. България е изпреварила директивата, по-рестриктивна е”,  посочи Захариева.

Тя каза още, че е необходимо да бъдат предприети мерки във връзка с Наказателния кодекс във връзка с обучението с цел тероризъм.

България тогава предложи да се включи и самообучението. Това не се прие, разбира се това не пречи при спазване на човешките права, държавите да приемат и по-рестриктивни мерки. Ние сме изпреварили приемането на директивата в някои от текстовете на НК и работим усилено за транспонирането й в нейната цялост, дори преди нейното официално приемане”, коментира още Екатерина Захариева.