Основното, с което ще продължим, е процесът по въоръжаване и модернизация на българската армия. Трябва да съберем необходимата предпоставка за изграждане на нужната инфраструктура на летище "Граф Игнатиево". Опитваме се да наваксаме, но надявам се до 2024 г. да сме приключили с всички инфраструктурни проекти на летище "Граф Игнатиево". Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на брифинг за старта на втория мандат на служебния министър.

Другата цел пред военния министър - да се активират проектите по договора с F-16. Има 6 проекта, съгласно рамковото споразумение, от които само един е в управление на Министерство на отбраната. Останалите 5 проекта не са мръднали с милиметър.

Продължава работа и по изготвяне на Националната отбранителна стратегия.

Всички проекти, които са започнати до момента - и за корабите, и самолетите, са на определен етап. Поставянето на изискване за придобиване на отбранителна способност по европейски стандарти е нов термин. Интересно е да се каже защо е била неприета и неразгледана програмата за отбранителна стратегия, недоумява Стоянов.

188 потребности и способности са необходими да бъдат развити в българската армия. Програмата, която се прави, касае придобиването на материалната част, а не става въпрос за лидерство, доктрини и организации, уточни Димитър Стоянов. Другият проблем е, че МО било ограничено да купува въоръжение и техника от страни от ЕС и НАТО, като отпаднали страни като Израел и Швейцария.

Димитър Стоянов напомни по време на пресконференцията и какво е свършил в първия си мандат като служебен министър на отбраната. Той обясни, че една от амбициозните задачи на Министерството на отбрана е да се ускори процесът по модернизация на българската армия. Програмата обаче не била разгледана в комисията по отбрана и не била внесена в Народното събрание. По конкретните проекти за модернизацията в сухопътни войски - рестартиран е проектът за пехотата, като в момента е на следващ етап подготовка за оферта.

Подготвено било искане за придобиване 155 милиметрови гаубици, подготвени са оферти за модернизация на танковете Т-72. За военноморските сили са подписани 3 договора за въоръжение на патрулните кораби.

Във ВВС бил подписан договор за втори транш самолети F-16, като през месец октомври били открити първите строителни площадки. Подготвено е искане за предложение на оферта за 3D радара, подготвено е искане за придобиване на зенитно ракетни комплекси със среден и далечен обсег. За заместващата платформа времето не работи в полза на МО и все още няма получена оферта. Поставеният срок е до 15 февруари да има окончателно предложение за заместващата платформа. Ако МО не получи оферта, работи по три допълнителни опции.

Стоянов напомни и за формиране на многонационалната бойна група, чиито процес е координиран от Министерство на отбраната. Увеличени са и стипендиите на курсантите между 5 и 25% допълнително. В процес на подготовка са промени за увеличаване на размера на военнослужещи за участие в мисии зад граница, като увеличението ще бъде между 11-18%. МО обаче не успяло да осигури необходимите резервни части и двигатели за МиГ-29. Има още няколко опции - ремонт на двигателите, като има още една вероятност, която е реализирана преди седмица. Вероятността да спрем да носим бойно дежурство е съществена и голяма, предупреди отново Стоянов.