Със стъпката на лидера на ИТН като че ли ни дава да разберем, че евентуалното излизане на партията от коалицията би предизвикало предсрочни парламентарни избори.

Това заяви конституционалистът проф. Пламен Киров пред News.bg за решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли министрите си от управлението.

По думите му в света няма парламентарна опозиция, която да не се възползва около такива сътресения в коалицията, която подкрепя коалицията. Достатъчно е да не се гласува предложението на премиера за попълване на състава на Министерски съвет с овакантените министерски постове от ИТН. Това е един своеобразен вот на недоверие. Парламентарната опозиция би могла да внесе класически вот на недоверие и при положение, че се гласува със 121 гласа нагоре, това означава, че правителството отива в политическото небитие и след това следва процедура за формиране на ново правителство, акцентира проф. Киров.

Може да има преструктуриране на политическото пространство при съществуващите играчи в парламента, но е малко вероятно и което означава, че наесен с песен - на нови предсрочни избори, очаква конституционалистът.

анкета

Какво се случи?

Виж резултати

ИТН предпазва Петков от национално предателство 12.4%

Става въпрос за пари 47.0%

Слави е последният мохикан 7.4%

Кой да е изненадан 5.3%

Сценарий за цирк 27.8%

Проф. Киров обясни, че от изявление на лидера на ИТН Слави Трифонов не се разбира, че напуска коалицията. Това е една политическо изявление, което може да бъде тълкувано по много начини, но лидерът на една политическа партия, която е част от коалиция, не може да изтегли своите министри. Министрите би трябвало да поддадат оставка в лично качество и по този начин да напуснат изпълнителната власт, посочи той.

"Така направеното изявление по-скоро ни кара да мислим, че става въпрос за напускане на коалицията, което е много емоционално и се базира на рационални мотиви", коментира проф. Киров.

Според него има проблеми в комуникацията и с начина, по който се взимат коалиционните решения в коалицията.

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

С обръщение по телевизията си 7/8

Проф. Киров е на мнение, че правителства на малцинствата са възможни, само че при друга политическа култура като в Скандинавските страни. Политическата обстановка е доста неженена и е малко вероятно да се закрепи едно правителство на парламентарното мнозинство. Правителството ще бъде в една тройна коалиция между БСП, ДБ и Продължаваме промяната. Трите политически формации нямат мнозинство, за което са необходими минимум 121 гласа в парламента. Там, където има успешни правителства на малцинството, те се базират на ясно определена правителствена програма, отбеляза проф. Киров.

ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце

ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце

Продължаваме промяната продължават, търсят се 12 депутати

Дотолкова, доколкото такава правителствена програма няма, ще се разчита на всеки отделен законопроект да се формира плаващо мнозинство, което да застане на инициативата на правителството за промени в Закона за държавния бюджет. Представяте ли си едно такова правителство, което за всяка една своя инициатива ще търси плаващо мнозинство, което застава зад неговата инициатива. Това ще бъде изключително трудно и невъзможно, посочи проф. Киров.