Очертава са да се въведе машинно гласуване на изборите, с изключение на местни избори. Това заяви пред БНТ специалистът по изборен процес проф. Михаил Константинов по повод разпореденото от премиера Борисов въвеждане на изцяло машинно гласуване още на парламентарните избори догодина.

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

Професорът обаче постави въпроси, които трябва да бъдат решени преди въвеждане на гласуване с машини - ще изчезне ли изобщо хартията, какъв да е броят на машините, защото за 12 000 секции ще са нужни поне 20 000 машини. 15 000 не стигат, тъй като има секции, в които гласуват от 600 до 800 души, в тях ще трябват по 3-4 машини, смята Константинов.

Трябва да бъде обмислен и въпросът с подвижните секции и секциите в чужбина. Стои и проблемът с компютърната грамотност на населението - според изследване над 30% от българите не са докосвали компютър.

Машините за гласуване не са предвидени в Бюджет 2020, недоволна Нинова

Машините за гласуване не са предвидени в Бюджет 2020, недоволна Нинова

Господин Борисов просто изпълнява закона, изтъкна тя

"Нека се проучи защо машинно гласуване няма в Европа, а където имаше, го махнаха. Да не повтаряме техните грешки", призова професорът. Като проблем Михаил Константинов посочи и произвеждането на толкова голям брой машини заради коронавируса.

"Има вероятност да не могат да се произведат толкова машини в момента, голяма част от частите им се правят в Китай, а фабриките там са затворени. Времето не е достатъчно", обясни проф. Константинов.

Той е категоричен, че за да се въведе изцяло машинно гласуване, трябва да се изръчка Изборният кодекс основно и да се обърна внимание на проблема с недействителните гласове.

Поканиха Борисов да се научи да гласува машинно

Поканиха Борисов да се научи да гласува машинно

От ПП "Мир" искат граждански и експертен съвет за машинното гласуване