"Днес е добър ден за българската демокрация. Това не е победа на ПП МИР, а на всички български граждани, на всички организации, които застанаха зад провеждането на честен вот в България".

Така от ПП МИР, с председател инженер Симеон Славчев приветстваха на извънредна пресконференция решението на правителството за въвеждане на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. 

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

По думите на Славчев единствено през машинното гласуване могат да се проведат честни и почетни избори в България. Той благодари на премиера Бойко Борисов, че най-накрая е намерил смелост да спази закона, защото машинното гласуване е прието в Изборния кодекс. Инж. Славчев смята, че не е бил необходим обществено-политическия натиск срещу министър-председателя, за да спази закона.

Оттук нататък ПП МИР предлагат да се направи граждани и експертен съвет, който да набележи всички стъпки по въвеждане на машинното гласуване. Аргументите на членовете на партията са, че нито премиерът, нито хората от Министерския съвет знаят какво представлява този тип гласуване. За това от партията са входирали отворено писмо до Министерския съвет с покана Борисов да дойде и да гласува машинно, да види как става.

"Днес чух, че било трудно с преференциите, било трудно с местните избори, било трудно с европейските избори - нищо подобно. Хиляди български граждани минаха на случаен принцип да гласуват и нямаше човек, който да каже, че е сложно, трудно и че не става бързо и лесно", мотивира се инж. Славчев.

Той още веднъж повтори, че това е единственият начин, през който да се гарантира вота на хората. От МИР се надяват, че това, което е взето днес като решение от Министерския съвет, бързо ще бъде изпълнено, за да може следващите парламентарни избори да се проведат при такъв вид гласуване.

"Българската машина за гласуване е най-подходяща за българските условия, тъй като те се различават много от световните условия". В това увери Александър Чобанов, председател на консорциума "Българските машини за гласуване". Той припомни, че вече трета година има машина, създадена съвместно с БАН, която отговаря на всички изисквания на ЦИК и българската машина за гласуване е най-подходяща за българските условия.

Чобанов увери, че имат готовност да произведат 15 000 машини. Те предлагат в гражданския съвет да се включат експерти от БАН.

"Изборите са част от националната сигурност и не може националната сигурност на България да бъде поверена на чужди фирми с чужди интереси", акцентира Чобанов. 

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

Припомняме, на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов даде "зелена светлина" за машинното гласуване.

Това решение не бе прието много радушно от лидера на опозицията БСП Корнелия Нинова.

В парламента вчера е било първото заседание на работната група, създадена за промени в Изборния кодекс, и има съгласие по няколко теми, като едната е именно машинното гласуване.

Консултациите за промени в Изборния кодекс, свикани от президента, все още не са приключили. Паралелно с това от партия "Воля" обявиха нова инициатива, която предполага свикване на референдум и с въпроси, които касаят изборния процес у нас.