ГЕРБ ще бъде най-вероятният победител на предстоящите парламентарни избори. Това показват последните проучвания на три социологически агенции - "Галъп", "Тренд" и "Алфа Рисърч".

Прогнозите са, че партията на Бойко Борисов ще събере средно около 28% подкрепа - 28,2% според "Галъп", 28,6% според "Тренд" и 28% според "Алфа Рисърч".

На второ място трите агенции единодушно поставят БСП, като при нея процентите на евентуално получените гласове варират между 19,8% и 21,8%.

Не толкова ясен обаче е изходът от битката за третата позиция, която си оспорват две партии - ДПС и "Има такъв народ".

От "Галъп" са категорични, че на този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място, тъй като всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии. Те дават съответно 12,9% за партията на Слави Трифонов, а за ДПС - 12,7%.

Оспорвано 3-то място за новия парламент, неяснота около бариерата

Оспорвано 3-то място за новия парламент, неяснота около бариерата

И "Галъп" поставя въпросът за избирателната активност

Също толкова малка разлика прогнозира и "Тренд" - 12.6% за "Има такъв народ" и 12.4% за ДПС. Те обаче поясняват, че ДПС са по-силно мобилизирани и при по-ниска активност тяхната относителна тежест за следващия парламент може да се окаже по-голяма от тази на "Има такъв народ".

От своя страна от "Алфа Рисърч" очакват 12,7% подкрепа за Слави Трифонов, а за ДПС - 12,5%. Те правят уговорката, че ДПС може да стане трета политическа сила, тъй като в проучванията не е отчетен вотът от чужбина. Освен това при ниска избирателна активност тежестта на вота за Движението е по-голяма.

По отношение на останалите политически формации, които имат шанс да влязат в парламента, от "Галъп" заявяват, че "Демократична България" с 6,1%, формацията "Изправи се! Мутри, вън!" с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на "твърдост" не електоратите.

На финалната права: ГЕРБ дърпа, БСП ерозира, а ДПС зависи от избирателната активност

На финалната права: ГЕРБ дърпа, БСП ерозира, а ДПС зависи от избирателната активност

15% все още се колебаят за кого ще гласуват в данните на "Тренд"

Според "Тренд" пък пета политическа сила остава "Демократична България" с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията агенцията отчита лек ръст на "Изправи се! Мутри вън!", достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която според "Тренд" е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

Ръст в рамките на кампанията отчитат и от Патриотичната коалиция "Воля-НФСБ", но резултатът им от 3.2% ги оставя бариера.

За "Алфа Рисърч" "Демократична България" са спечелили симпатиите на малко над 6% от гласоподавателите. 6% има и формацията на Мая Манолова, която е събрала периферния вот за БСП.

Според агенцията шест до седем партии имат потенциал да прескочат 4%-та бариера, но нито една политическа сила няма да е близо до парламентарно мнозинство. Те считат, че по-ниска избирателна активност ще позволи на ВМРО също да премине 4%-та бариера.

Относно друга голяма неизвестна - избирателната активност, от "Галъп" посочват, че декларативната такава е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска - например в диапазон по-близък до 40%. На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души.

Епидемичната ситуация влияе на активността и в деня на вота

Епидемичната ситуация влияе на активността и в деня на вота

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Едно от най-големите неизвестни остава избирателната активност

По данни на "Тренд" пък 15% от решилите да гласуват все още се колебаят за кого ще гласуват на предстоящите избори, докато 85% са вече решили.

47% от всички запитани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, докато малко под една пета се колебаят.

Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността и можем да очакваме между 2 милиона и половина и 2 милиона и 900 хиляди български граждани да упражнят правото си на глас.

От своя страна проучването на "Алфа Рисърч" регистрира съвсем лек ръст в декларираната избирателна активност - 51% от постоянно пребиваващите в България избиратели. На тази база очакванията са до урните да отидат между 2.6 и 2.8 млн. души. Предвид обстоятелството, че всеки втори споделя по-силни или по-слаби притеснения от влошаването на епидемиологичната обстановка, не може да се изключи и по-рязък спад в активността - до 2.1 - 2.2 млн. души.

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%