Разкриването на престъпленията и събирането на доказателства основно е в правомощията на изпълнителната власт. Единици са случаите, при които в последните месеци прокуратурата е сезирана за евентуално извършени престъпления.

Така говорителят на главния прокурор Сийка Милева отговори в телефонно включване по БНТ на критиките от вчерашното интервю на говорителя на служебното правителство Антон Кутев, че "ние ги хващаме, а те ги пускат".

Антон Кутев: Правим всичко, за да спрем купуването на гласове

Антон Кутев: Правим всичко, за да спрем купуването на гласове

Плащат се пари за 3-4 години напред

Според нея политическите изказвания влизат в противоречие с правовата държава и разделението на властите. Съгласно законодателството в България всеки, който констатира данни за престъпления следва да сезира компетентните органи.

Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвлечена в противоборство между партиите. Прокуратурата ще продължи да работи с оглед на закона и интереса на гражданите, увери Милева.

По думите ѝ поставянето на условия на държавното обвинение от политици как да се провеждат разследвания и срокове не съответства на правовата държава и демократичния свят. В рамките на само месец ставаме свидетели на втори коментар на господин Кутев за работата на прокуратурата, като първият път едва ли не упреквал държавното обвинение. Много по-важно е, че прокуратурата трябва да си взаимодейства с останалите власти доколкото е възможно, каза още прокурор Сийка Милева.