В обществото тотално отсъства доверие към съдебната власт.
Това е благодарение на особения принос на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет. Липсата на доверие към прокуратурата е съпроводена от огромен политически кредит на доверие към главния прокурор. Това заяви пред БНР Иван Брегов от правния екип на Института за пазарна икономика (ИПИ):

Когато наблюдаваме такова несъответствие между едните нагласи и другите нагласи, определено трябва да се запитаме защо.
В случая аз не мисля, че главният прокурор е бил толкова убедителен. Просто във ВСС се е обособило едно прокурорско мнозинство, което се страхува или е безкрайно зависимо да зададе правилните въпроси към главния прокурор, каза Брегов.

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Никой не питал кой, какво е поискал на срещата в ЦУМ

"Господин Борисов си позволява да остава Висшия съдебен съвет да оправя сам своите проблеми, но когато трябва да се вземе остра позиция срещу това да бъде реформирана българската съдебна система в областта на прокуратурата, партията на господин Борисов обединява около себе си едно много сериозно мнозинство", заяви Иван Брегов.

Той припомни конференцията в Европарламента на 16 март 2016 година, организирана от българските евродепутати, предвождани от ГЕРБ. Целта на форума бе да мотивират защо трябва да отпадне наблюдението върху българското правосъдие от страна на европейската комисия.

Брегов допълни още, че е време е да счупим модела, зададен от този и предишни състави на Висшия съдебен съвет и да се уповаваме повече на върховенството на закона, което той ни приписва като поведение.