Лидерът на БСП Михаил Миков аргументира от трибуната на Народното събрание отрицателния вот на левицата за конституционните изменения.

Самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, на съдийски или прокурорски практики, няма да доведат до нищо добро, категоричен бе той.

БСП остава на песимистична позиция относно разделянето на ВСС на две колегии. Това щяло да капсулира системата, според Миков. Не може да има спокойствие и стабилност в съдебната система, убеден е той и даде за пример протестите на съдиите.

По мнението му, надделели договорките. Има дисфункция в образите и персонажите, подчерта Михаил Миков.

Той настоя за спазване на законите. Без спазването на Конституцията и закона всяко изменение в тях е безсмислено, каза лидерът на левицата.

Народното събрание след тази промяна трябвало да се замисли къде е в своите отговорности и своя авторитет. Не трябвало за несвършената работа да се вадят оправдания с несъвършени закони.

Миков смята, че парламентът трябва много сериозно да се замисли следващия път, когато излъчи представителите си във ВСС. Червеният лидер предлага парламентарната квота да не е съставена от хора от съдебната система. Тази конституционна промяна нямало да реши проблемите в съдебната власт, по мнението на соцлидера. Нищо няма да се получи, категоричен бе Михаил Миков.

Гражданите не искали театрално представяне на промени в един или друг закон, по думите му. Хората искали да се спре с нееднаквотото приложение на законите. Гражданите искат да се облекчи достъпът до правосъдие, убеден е лидерът на червените.