Променената Конституция вече е факт.

Народните представители приеха и на трето четене измененията в Основния закон на страната ни. "За" гласуваха 189 депутати, копчето "против" натиснаха 39, а един се въздържа.

ГЕРБ, ДПС, "Атака", БДЦ, Патриотичният фронт, АБВ и някои "реформатори" подкрепиха конституционните промени. БСП единствени застанаха против.

"Въздържа се" само депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов. Интересен факт е, че народните избраници гласуваха поименно, като се изправят един по един и казват своята воля.

Местан за реформите на Христо Иванов: Едно голямо нищо

Местан за реформите на Христо Иванов: Едно голямо нищо

Това нищо трябвало да запълни Екатерина Захариева

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов избра да каже, че отсъства и така да бъде записан неговия вот. Неговият пример последваха и други реформатори като Гроздан Караджов, Вили Лилков и Радан Кънев. Други народни избраници от блока обаче дори подкрепиха измененията, сред които Димитър Делчев и Димитър Танев.

Конституционната промяна мина и с гласа на ДПС депутата Делян Пеевски, който уверено заяви - "За". Според правилата, които си приеха, депутатите нямаха право нито на дебати в пленарна зала, нито пък на нови предложения за промени. За гласуването на промените в Конституцията в пленарна зала дойде и министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов.

Всеобща договорка за блокиране на промените в Конституцията съзря Радан Кънев

Всеобща договорка за блокиране на промените в Конституцията съзря Радан Кънев

Захариева нямала лична отдаденост в правосъдната реформа

Припомняме, че именно конституционните изменения се превърнаха в "ябълката на раздора", която предизвика оставката на Иванов, опозицията на ДСБ и напрежението в управляващата коалиция. По-коректно правосъдният министър обяви съдебната реформа за бламирана заради разпределението на двете квоти - съдийска и прокурорска във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Желанието на Иванов бе в съдийската колегия да има петима членове, излъчени от Народното събрание, шестима от общото събрание на съдиите и двамата председатели на ВКС и ВАС.

При гласуване на второ четене на промените парламентарното мнозинство с подкрепата на ГЕРБ приеха обаче друго - а именно в съдийската колегия да има по шестима членове - от НС и от общото събрание на съдиите.

ГЕРБ се нуждаели от силен, а не комплексиран РБ, настоя Цветанов

ГЕРБ се нуждаели от силен, а не комплексиран РБ, настоя Цветанов

Днешното управление било без алтернатива

"Тези промени нямат за цел да намаляват нито политически диктуваните съдебни актове, нито купените. Тези промени разкриха противоречието между две отделни групи за управление. В този сблъсък надделяха ГЕРБ, ДПС и главният прокурор над Реформаторския блок, министърът на правосъдието и част от съдиите", обясни своя отрицателен вот зам.-председателят на парламента и депутат от "БСП Лява България" Янаки Стоилов.

"Вие само замазвате нещата", се ядоса и социалистът Таско Ерменков.

Независимият депутат Георги Кадиев пък поиска прегласуване с мотива, че реформатори са гласували с думи, които не са в правилата.

Промените в Конституцията са самоцелни, няма да доведат до нищо добро, убеден Миков

Промените в Конституцията са самоцелни, няма да доведат до нищо добро, убеден Миков

Двете колегии на ВСС щели да капсулират системата

"Бъдете малко мъже. Това е Конституцията на ГЕРБ и ДПС. Кажете, че сте против. Какво е това тук и отсъства", се възмути Кадиев. Желанието му обаче не бе уважено от председателя на парламента Цецка Цачева, тя изчисли гласовете и обяви, че промените в Конституцията са приети.

Припомняме ви основните моменти в промените на Конституцията. Това са:

Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии – съдийска и прокурорска. Съдиите, избирани от Народното събрание, ще са повече от съдиите, избирани от техни колеги. Депутатите намалиха с един прокурорите, които ще бъдат избирани от парламента, за сметка на един повече от обвинителите, избирани от техни колеги.

Съдийската колегия да има 14 членове, а прокурорската – 11. В съдийската влизат председател на ВКС, председател на ВАС, шестима членове от Общото събрание на съдиите и шестима членове от Народното събрание.

В прокурорската пък влизат главен прокурор, петима от Общото събрание на прокурорите и следователите и петима от Народното събрание.

Депутатите решиха, че парламентът ще има право да изисква от главния прокурор допълнителни доклади и отчети.

Освен това парламентът реши да махне от Конституцията темата за тайния и явния вот във Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдебният закон ще дава право на съвета да определя вида на гласуването си.