"Днес 43-тото Народно събрание си свърши работата". Тази убеденост заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан минути след като парламентът прие окончателно промените в Конституцията.

"Ние постигнахме възможното. Отричането на днешното постижение е проява на национален нихилизъм, който ще вреди на образа на България", коментира още председателят на движението.

Според него сега идва времето на процесуалните закони и на Закона за съдебната власт, а именно там се проявявала истинската компетентност на един министър.

а година и половина какво ни предложихте като промени в Закона за съдебната власт? Какво имаме реформаторско за една година и половина", се обърна с въпрос към Христо Иванов Местан и отговори сам: "Едно голямо нищо".

"Ето това нищо трябва да бъде запълнено от новия министър", допълни ДПС председателят.

Той погледна и към  Реформаторския блок и разтълкува: "Самият факт, че след като не мина предложението ви за съотношението, тогава си подадохте оставката и колегите от ДСБ напуснаха, означава, че целта ви не е била съдебната реформа или конституционната промяна в нейната цялост. Партийният егоизъм се прицелва в определени персони с цел персонално овладяване на част от съдебната власт. Образно казано вие сте се целели да имате своя Филчев, но не такъв, какъвто се случи, а такъв какъвто си го представяхте или бяхте планирали лабораторно преди 19 години".  

"Ако някой иска по-дълбоки реформи, то трябва да прозрем истината, че синонимът на радикални реформи се казва учредяване на ново Велико народно събрание, за да може да разгърнем своята политическа воля без ограниченията, които са ни наложени. Другото са мантри и заклинания", заключи Лютви Местан.