В рамките на следващите две седмици промените в Конституцията ще бъдат внесени в парламента на Северна Македония, за да започне процедурата в законодателния орган на страната. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

"Когато промените в Конституцията бъдат разгледани от правителството, те ще бъдат публично обявени и публикувани, и тогава всички граждани ще могат да се уверят, че това са технически промени, които не променят нещо, което вече е факт в Конституцията", увери той.

Испания: Условията на България към РСМ са ясни и трябва да се изпълнят

Испания: Условията на България към РСМ са ясни и трябва да се изпълнят

Добрите отношения със София също били много важни

Според най-големите експерти в държавата в Конституцията ще бъдат допълнително вписани части от други народи, живеещи в държавата, отбеляза Ковачевски, който не отговори конкретно на въпроса дали се е срещал с лидера на ВМРО-ДПМНЕ и дали разполага с подкрепа за гласуването, което изисква мнозинство от 2/3 в парламента.

Запитан дали ще има предсрочни избори, ако тези промени не бъдат гласувани, той уточни, че "процесът на конституционни промени не е свързан с мандата на правителството, а с европейската интеграция на държавата", подкрепата за която е "задължение на всяка политическа партия".

Ковачевски посочи, че в РСМ няма да има избори наесен, а догодина - първо президентски, после парламентарни.

Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за членство в ЕС

Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за членство в ЕС

РСМ била най-подготвеният кандидат в историята на ЕС при започване на преговорите