"Не мисля, че с тези предложения се поощряват убийствата, но ми се струва, че се внася неяснота в закона, ако тези промени бъдат приети на второ четене." Това заяви пред bTV Емануил Йорданов, адвокат и бившият министър на вътрешните работи по повод промените в закона за неизбежната отбрана.

Според него най-голямата неяснота идва от начина, по който са формулирани нормите. Той е на мнение, че новопредложените текстове се припокриват с тези от 1997 година.

Йорданов припомни, че опит за промяна по отношение на неизбежната отбрана е правен и преди 20 години и тогава Конституционният съд се произнася, че въпросните текстове противоречат на конституцията.

Патриотите искат промени в НК за неизбежната самоотбрана
Обновена

Патриотите искат промени в НК за неизбежната самоотбрана

Предлагаме ви защита на живота, изтъкна лидерът на НФСБ

С промените за в Закона за неизбежната отбрана не се противопоставя живот на собственост и няма замисъл за въоръжаване на хората, поясни Искрен Веселинов, депутат от Обединени патриоти, който е и вносител на поправките за неизбежната отбрана.

По думите му това е едно детайлизиране на текста и дава възможност на човек да си търси правата.

Той уточни, че в настоящия текст имаме право на защита, когато в жилището се влезе с взлом или с насилие.

"Имаме осъдителни присъди на хора, които им разбиват вратите, защитават се със законното си оръжие и въпреки това са осъдени", отбеляза Веселинов.

Веселинов допълни още, че се обсъжда не институтът за неизбежната отбрана, тоест случаите, в които човек има възможност да се защити, а кога той превишава пределите на тази неизбежна отбрана и кога не.

Три НПО-та внесоха подписка за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана

Три НПО-та внесоха подписка за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана

Подписката е организирана от националистически сдружени