Три неправителствени организации (НПО) са внесли над 2000 подписа с искане за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана.

Подписката е организирана от националистическите сдружения "Велика България" и "Мото клан Велика България", както и от Съюза на българските частни детективи, съобщава БНР.

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана
Обновена

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана

Работната група трябва да предложи промени в чл. 12 на НК

"Те смятат, че в обхвата на неизбежната отбрана трябва да бъдат включени всички случаи на проникване в дома, освен това във вилни имоти, в стопански постройки, при нападения в моторни превозни средства", обобщи исканията им заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. 

Тези предложения се доближават до отменените през 1997 година разпоредби от Конституционния съд. Въпреки това те ще бъдат внесени за обсъждане в работната група към Министерството на правосъдието.

"Тази работна група трябва да излезе с проект на закон за разширяване на пределите на неизбежната отбрана за това всеки да се чувства в правото си да се защити, когато е застрашен живота му, честа му", допълни Веселинов.

Повод за този дебат стана случаят в Пловдив, при който лекар застреля криминално проявен.

Доктор Димитров изпразнил целия пълнител
Обновена

Доктор Димитров изпразнил целия пълнител

Той опитал да се укрие и три пъти сменял версията