Променят правилата за администриране на проектите, подпомагани от Националния иновационен фонд /НИФ/. Това стана ясно от отговора на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол.

Правилата ще бъдат направени по-ясни, поясни Караниколов. Той отговори на въпрос на депутатите Димитър Данчев и Драгомир Стойнев относно администрирането на НИФ, съобщи БТА.

Процедурата по Национален иновационен фонд е опорочена и ще бъде прекратена

Процедурата по Национален иновационен фонд е опорочена и ще бъде прекратена

Фондът подпомага проекти за научно развойната и иновационната дейност

Деветата конкурсна сесия на НИФ няма да започне, преди да се променят правилата за управление на средствата, заяви министър Караниколов. Новите правила ще бъдат дадени предварително в парламента, посочи той.

Към момента забавянето на хонорарите е заради договорите с изпълнителите на проектите от осмата конкурсна сесия на НИФ. Там е записано, че парите се изплащат след класиране на конкурсните предложения, уточни министърът.

Създаване на Национален иновационен фонд поиска Плевнелиев

Създаване на Национален иновационен фонд поиска Плевнелиев

Създаването на този фонд трябва да залегне в Закона за иновациите

Припомняме, през септември 2017 г. стана ясно, че процедурата за Национален иновационен фонд е опорочена и ще бъде прекратена.

Година по-рано, през септември 2016 г. е открита осмата конкурсна сесия на НИФ с бюджет над пет милиона лева.

Във Фонда са получени 192 предложения, но решението за класирането е взето в края на 2017 година. В парламентарната група "БСП за България" постъпиха сигнали за нередности от страна на ИАМСП и на НИФ, каза Данчев. За Националния инвестиционен фонд (НИФ) отговоря Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия /ИАМСП/.

От 15 до 30 септември 2016 г. за осмата конкурсна сесия са подадени над 190 проекта и предложения за научни и изследователски проекти. Класирането се забави заради административни процедури, сред които и проблеми с намирането на външен одитор на Фонда, посочи министър Караниколов.

Подготвят Закон за Национален иновационен фонд

Подготвят Закон за Национален иновационен фонд

Водят се разговори ББР да премине към Министерство на икономиката

И ние получихме сигнали за забавяне на процедурите и направихме проверки, които не откриха нарушения в НИФ, добави той. Правилата за работа на фонда не са ясни и забавят работата по класирането на проектите.