Подготвя се закон за Национален иновационен фонд, който ще бъде готов може би есента.
Предвижда се в 2020 година държавата да заделя 2% от БВП за иновации, при 0.5% в момента.

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на откриването на информационен форум по ОП „Конкурентоспособност" в Министерство на икономиката.

Министър Трайков припомни, че целта на Европейския съюз е да се отделят по 3% за иновации, че Австрия иска да са над 3%, дори близо 4%.

По думите му Израел досега са „инжектирали" годишно в научноизследователска и развойна дейност 5% от БВП и сега са преценили, че това не е достатъчно.

Министърът съобщи още, че утре правителството ще одобри спогодба с израелския иновационен фонд и поясни, че този документ да даде още един инструмент - там където български и израелски фирми работят по съвместни проекти - да бъдат финансирани и по тяхната, и по нашата схема.

Трайчо Трайков съобщи още, че ще бъдат облекчени условията по програма „Конкурентоспособност" и каза че вижда възможности за по-активна роля на Българска банка за развитие във финансиране на иновациите.

Той допълни, че от доста време се водят разговори с финансовото министерство, банката да премине към Министерство на икономиката, за да бъде използвана като по-ефективен инструмент.