В момента на Балканите има огромно напрежение и то е очевидно. Това заяви в студиото на „Денят започва” на БНТ зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той смята, че това напрежение е вътре в държави като Гърция, Турция, Македония и Сърбия.

Румен Петков изрази съжаление, че страната ни излъчва една имагинерна стабилност. Той отбеляза, че имаме проблеми с инвестициите и в редица направления. Така, по думите му, страната ни пропуска шанса си на стабилизиращ фактор на Балканите. Румен Петков подчерта, че регионът е изпълнен с напрежение.

Той посочи като пример постъпката на Турция спрямо руския самолет, която е внесла допълнително напрежение в Черноморския регион. Румен Петков е категоричен, че отстояваната от Турция позиция е неприемлива за България от държавническа и политическа гледна точка.

Относно вмешателството във вътрешнополитическия ни живот Петков изрази съжаление, че правителството ни не е достатъчно категорично да защити националния и обществен интерес и добрите ни взаимоотношение в Турция.

Румен Петков отбеляза, че много анализатори са говорили за външна намеса за евентуална дестабилизация, за сценарии в една или друга държава. Той смята, че трябва да бъдем полезни и на Македония, Сърбия, Гърция, Турция за едно стабилизиране. Петков подчерта, че държавният ни глава е пропуснал да продължи провежданата от Георги Първанов политика България да бъде стабилизиращ, консолидиращ и укрепващ фактор на Балканите.